Wat is het unieke van het christelijk geloof?

Het christendom is uniek! Dit zal niemand betwijfelen, want elke religie heeft haar eigen unieke geloofsovertuigingen. Maar wat is dan het unieke van het christelijk geloof?

Toen Jezus op aarde was, kwam een schatrijke belasting-inner erachter dat zijn geld en frauduleuze praktijken hem niet gelukkig maakten. Als hij op zoek gaat naar Jezus en Hem ontmoet, ervaart hij liefde en leert hij genade kennen. Jezus wijst hem niet af, maar schenkt hem vergeving en rust. Jezus grijpt deze ontmoeting aan om duidelijk te maken wat zijn missie is: Ik ben gekomen om te zoeken en te redden wat verloren is.

Unieke gebeurtenis

Wij mensen zijn verloren door onze zonden, die scheiding maken tussen God en ons. Jezus Christus, Gods Zoon, kwam als mens naar deze aarde om in onze plaats de straf van God voor onze zonden te ondergaan. Dit deed Hij, terwijl Hij stierf aan een kruis op een heuvel buiten Jeruzalem. Na drie dagen stond Hij op uit de dood. Zijn opstanding bewijst dat Hij de zonde en de dood heeft overwonnen! Door wat Hij deed, kunnen wij in relatie met God leven. Jezus de straf, wij het leven – dat is in één woord: genade.

‘Amazing Grace’

Er zijn maar weinig mensen die nog nooit van het lied ‘Amazing Grace’ gehoord hebben. Het wordt bijvoorbeeld gespeeld op feesten, in films, en bij begrafenissen, en er is zelfs een remix in een danceversie. In dit wereldberoemde lied verwoordt John Newton dit unieke aspect van het christendom: Gods genade voor verloren mensen.

Doodsangst

John Newton heeft die genade persoonlijk ervaren. Hij werd op 24 juli 1725 geboren in een Londense buitenwijk. Een bio-graaf schreef over hem dat het moeilijk is om slechter en goddelozer te leven dan John. Door zijn levensstijl haalde hij zich veel problemen op de hals. Uiteindelijk werd hij slavenhandelaar. Regelmatig stond hij doodsangsten uit als hij tijdens zijn reizen over zee in zware stormen terecht kwam.

Noodkreet

Op een keer stormde het zo vreselijk dat John ervan overtuigd was dat hij het niet zou halen. Terwijl hij dacht dat hij ging sterven, kwamen de Bijbelverzen die zijn moeder hem vroeger geleerd had in zijn gedachten. In zijn nood schreeuwde John het uit naar God. Hij besefte dat alleen Die hem nu nog kon redden. En als door een wonder bereikte het schip toch veilig de kust van Ierland.

Op zoek

Toen John eenmaal weer voet aan wal had gezet, ging hij serieus op zoek naar God. Terugkijkend op zijn leven wist John Newton dat hij schuldig stond tegenover een heilige God. Maar deze godslasteraar, spotter en slavenhandelaar kreeg vergeving, omdat Jezus Christus zijn schuld overnam en daarvoor stierf aan het kruis. Later schreef hij het lied dat wereldberoemd zou worden.

Genade, zo oneindig groot,
dat ik, die het niet verdien,
het leven vond, want ik was dood
en blind, maar nu kan ik zien.

Uniek! Omdat we het leven met God niet kunnen verdienen door hard te werken of goed te leven. Het is alleen uit genade.

Want Jezus droeg mijn zondelast
en tranen aan het kruis.
Hij houdt mij door genade vast
en brengt mij veilig thuis.

Uniek! Omdat God liefde is en verlangt naar een relatie met ons. Door Jezus Christus wil God ook onze Vader zijn. En wij mogen eens veilig thuiskomen in de hemel.

Als ik daar in zijn heerlijkheid
mag stralen als de zon,
dan prijs ik Hem in eeuwigheid
dat ik genade vond.

Uniek! Omdat God eeuwig leven geeft aan ieder die in Jezus Christus gelooft. Wat we ook hebben gedaan. We mogen Gods liefde aannemen, blijdschap ervaren die van God komt, en leven uit genade, voor eeuwig. Als u ook verlangt naar een relatie met God en vrede in uw hart, dan zou u het volgende gebed kunnen bidden:

Here God, ik weet dat ik tekortschiet en zondig ben. 
Maar dank U wel, dat U liefdevol en genadig bent.
Dank U, Here Jezus, dat U ook voor mij naar deze wereld bent gekomen en voor mijn zonden bent gestorven.
Vergeeft U mij alstublieft al mijn verkeerde dingen.
Ik wil niet langer voor mijzelf leven. 

U mag de Heer van mijn leven zijn en ik wil mij door U laten leiden.
Amen.

Auteur: Corné Burger
Web: leven.nu
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies