De strijd vanuit de overwinning

Column – Iemand mailde mij de volgende woorden: ‘Sterkte in de strijd vanuit de overwinning.’ De strijd die hier wordt bedoeld is de geestelijke strijd die een christen kan voeren. Vanaf het moment dat ik de woorden las vermoedde ik dat hierin een grote zegen is gelegen. Na wat kauwen op deze woorden en mijmeren kwam ik tot deze column.

Strijd en wapenrusting

Ken jij een geestelijke strijd. De strijd tegen de tegenstander van God, die jou in zijn kamp probeert te krijgen. Of heb je hiervan geen weet? Dan is de kans groot dat je inmiddels bij de wereld hoort waar de Satan het voor het zeggen heeft. Dan laat hij jou verder wel met rust. Maar als je de wens hebt te leven zoals van een discipel van de Heere Jezus wordt verwacht, dan weet je wat de strijd is. Een strijd in de zin van verdedigen. Gelukkig heeft God ons in Zijn Woord aangegeven welke wapenrusting we dan moeten aantrekken om staande te blijven in deze strijd. Je vindt de omschrijving in Efeze 6: 10-18. Ik ga hier verder niets over zeggen.

Hopen op de overwinning

Als Rusland de strijd aangaat met Oekraïne dan hoopt dat land de overwinning te behalen en Oekraïne zover te krijgen dat ze bereid is de nederlaag te accepteren. Strijd jij ook de strijd met Satan in de wens dat je als overwinnaar uit de strijd komt? Dan heb ik een belangrijke mededeling voor je: de strijd is al gewonnen. Daar hoef jij niet meer voor te zorgen. Dat leest ik in de woorden die in de aanhef van deze column zijn geciteerd; strijden vanuit de overwinning. De overwinning is al behaald.

Meer dan overwinnaars

Sterker nog. In de bijbel lezen we dat we meer dan overwinnaars zijn (Romeinen 8:37). Nee, christenen horen niet tot een elitekorps dat bekend staat om zijn moed. Christenen staan aan de kant van de overwinnaar. Degene die de strijd heeft gestreden en de overwinning heeft behaald. Dat zou voor ons christenen een geruststellende wetenschap moeten zijn. Wij hoeven niet meer te zorgen voor de overwinning. Die is al binnen. Wij hoeven ‘alleen nog maar’ te strijden om stand te houden.

De Overwinnaar

Wie is dan die overwinnaar? Het antwoord op deze vraag staat min fo meer in hetzelfde vers als waarnaar ik hiervoor verwees, te weten Romeinen 8:37. Daar staat “Maar in dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem die ons heeft liefgehad.” Onze Heere Jezus heeft op Golgotha de strijd voor ons gestreden en de overwinning op Satan behaald. Hij heeft jouw en mij zo liefgehad dat Hij de strijd voor ons heeft gestreden ten koste van Zijn eigen leven. Met die prijs heeft Hij ons gekocht en betaald. Een strijd, die wij nooit zouden hebben kunnen winnen. Geloof in dat werk van de Heere Jezus maakt dat je je veilig mag weten aan de kant van De Overwinnaar.

Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies