GlobalRize tien jaar, nu maandelijks bereik van ruim vijftig miljoen mensen

Zendingsorganisatie GlobalRize bestaat tien jaar! Op 26 februari 2014 werden de handtekeningen bij de notaris gezet en was het bestaan van Stichting GlobalRize een feit. Wat begon met een enkele tweet van Marten Visser is uitgegroeid tot een zendingsorganisatie met een maandelijks bereik van ruim vijftig miljoen mensen.

Tien jaar na het officiële begin verspreidt GlobalRize het evangelie online in 33 talen en doen rond de 840 vrijwilligers mee, van wie meer dan 400 mensen buiten Nederland wonen. Afgelopen jaar bediende GlobalRize 81.000 online cursisten en 97.000 contacten in de chat. GlobalRize werkt met verschillende merken, waarvan Biblword het langst bestaat en het grootste bereik kent. 

In de loop der jaren zagen nieuwe merken het licht om specifieke doelgroepen te bedienen, zoals She Rises, dat zich op vrouwen richt, en Al Kitaab om moslims te bereiken. GlobalRize International is begin dit jaar opgericht, om te werken aan het opzetten van nationale afdelingen over de hele wereld; er zijn al nationale afdelingen in Nigeria, Kenia en Zuid-Afrika. GlobalRize brengt sinds 2020 elk jaar de Ranglijst Onbereikten uit, om de mensen die niet of nauwelijks toegang hebben tot het evangelie helder in beeld te krijgen, zodat duidelijk wordt hoe ook zij bereikt kunnen worden. 

Jubileumconcert op 23 maart

De zendingsorganisatie viert haar tienjarig bestaan met een jubileumconcert op zaterdagavond 23 maart. De viering vindt plaats tijdens de GlobalConference, de eerste internationale conferentie die GlobalRize hoopt te houden, van 21-24 maart. Tijdens het concert zal gospelzangeres Sharon Kips optreden en zal er aandacht zijn voor de reis die GlobalRize de afgelopen tien jaar gemaakt heeft. Het concert vindt plaats in de Elimkerk op ‘t Harde (meer info: www.globalrize.nl/jubileumconcert/)

Groeiend aantal doelgroepen

GlobalRize kent verreweg het grootste bereik in het Engels, vooral in Afrika. Een groot deel van de cursisten komt uit dat continent. Ook de voorgangerstraining voorziet in Afrika in een grote behoefte. Veel voorgangers hebben nauwelijks mogelijkheden om naar een Bijbelschool of seminarie te gaan, maar ze kunnen wel via hun mobiele telefoon onderwijs ontvangen.

Moslimwereld

Het bereik in de moslimwereld groeit. Zo is het team in Bangladesh zeer actief. Maandelijks worden er Bijbels gegeven aan mensen die daar via social media om vragen. Elk jaar komen er mensen tot geloof. Het Urduteam (Urdu wordt gesproken in Pakistan en delen van India) ziet steeds meer moslims die meedoen aan discussies op hun Facebookpagina. Een deel van hen komt tot geloof, soms met gevaar voor eigen leven.

Inmiddels zijn er zeventig vrijwilligers actief in Latijns-Amerika. Honderden mensen die aangaven zich te willen aansluiten bij een lokale gemeente, zijn geholpen aan een kerk.

Bereik vergroten

GlobalRize experimenteert op allerlei manieren om het bereik te vergroten. Het Russische team is bijvoorbeeld begonnen met TikTokfilmpjes om een jonger publiek te bereiken. Online cursussen worden niet meer alleen aangeboden op een cursusplatform, maar ook via WhatsApp en Messenger.

V.l.n.r. op de bijgevoegde foto: Marco Vermin (voorzitter bestuur), Frans de Lange (directeur GlobalRize) en Marten Visser (directeur GlobalRize International)

Auteur: Sandra Blankespoor
Web: www.globalrize.nl / www.globalrize.org
Foto: GlobalRize Nederland

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies