Africa Mercy in Madagaskar aangekomen

Het gerenoveerde ziekenhuisschip de Africa Mercy is gisteren aangekomen in de haven van Toamasina in Madagaskar. Mercy Ships heeft een decennialange samenwerking met de overheid op het Oost-Afrikaanse eiland, en zal tijdens deze werkperiode opnieuw specialistische operaties aanbieden, waaronder MKA-chirurgie, kinderchirurgie, orthopedie, staaroperaties en reconstructieve plastische chirurgie. Het doel is om tot eind 2024 minimaal 1.000 operaties mogelijk te maken, naast duizenden tandheelkundige behandelingen en medische trainingen voor honderden lokale zorgprofessionals.

Zorg voor velen onbereikbaar

Het eiland Madagaskar heeft momenteel beperkte toegang tot medische zorg. Slechts 20% van de bevolking kan binnen 2 uur de noodzakelijke chirurgische zorg bereiken. Daarbij komt dat 95% van de bevolking financieel geruïneerd is als ze een operatie nodig hebben. Met de grote schaarste aan artsen – er zijn slechts 20 artsen beschikbaar per 100.000 mensen – is een chirurgische behandeling voor velen onbereikbaar. (bron: BMJ Global Health)

De Africa Mercy komt aan in de haven van Toamasina

Een grondige renovatie

De werkperiode van de Africa Mercy in Madagaskar is de eerste na een grondige renovatie van het schip. Tijdens de renovatie zijn onder andere de IT-systemen vernieuwd, waarmee een naadloze verbinding gelegd is tussen de Africa Mercy en het nieuwste ziekenhuisschip van Mercy Ships, de Global Mercy, die momenteel in Sierra Leone ligt. De upgrades dragen bij aan de trainingsprogramma’s voor lokale artsen, waardoor de ontwikkeling van gezondheidswerkers in het land wordt gestimuleerd. Andere verbeteringen zijn onder andere de modernisering van de kombuis, upgrades van het liftsysteem en de renovatie van verschillende hutten.

Verdubbeling van de impact in Afrika

Met de aankomst van de Africa Mercy in Madagaskar heeft Mercy Ships nu officieel 2 schepen operationeel in Afrika. In maart 2024 start het tandheelkundige programma op het schip, waarna in mei de eerste operaties zullen volgen. Dit geeft Mercy Ships de ruimte om de nieuwe bemanning te trainen zodat ze optimaal gebruik kunnen maken van het vernieuwde ziekenhuis. Met de Global Mercy actief in Sierra Leone en de Africa Mercy in Madagaskar, hoopt Mercy Ships jaarlijks meer dan 5.000 operaties en meer dan 28.000 tandheelkundige behandelingen uit te voeren, en meer dan 2.800 medische professionals op te leiden.

Web: www.mercyships.nl
Steun: Doe een gift
Beeld: Mercy Ships Nederland

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies