In Malawi boerengezinnen helpen om hun eigen voedsel te verbouwen

‘Mister Bo, can you help my country? ’Die vraag van Rodney M’Bwana liet mij niet meer los. In Malawi krijg ik vaak de vraag van mensen of ik hen of hun gezin wil helpen, maar Rodney vroeg of ik zijn land wilde helpen. Een wezenlijk verschil. Bo Teerling is voorzitter van de stichting The Art of Charity

Bo Teerling, grondlegger van het FFL project, vertrok in 2009 voor het eerste naar Malawi met een groep vrijwilligers. Een jaar later, in 2010, vertrok hij voor de tweede keer naar Malawi. Dit keer met jongeren van de kerk. Na terugkomst in Nederland was hij volledig van slag, hij had vreselijke dingen gezien in het Afrikaanse land die een grote impact hebben achtergelaten.

Stichting

Tijdens zijn bezoeken aan het land, was hem opgevallen hoe groen het land was. Waar het groen is, moet eten verbouwd kunnen worden, dacht hij bij zichzelf. Negentig procent van de landbouwgrond in het land lag braak want de bewoners hadden geen kennis om landbouw te bedrijven en geen geld om grondstoffen aan te schaffen.

Teerling richtte een stichting op, regelde een stuk grond, kocht maiszaden en kunstmest en hielp de boeren de mais te planten. “Daarbij hebben we zoveel mogelijk hun systeem en tradities gerespecteerd. Het jaar erop hebben we de mensen daar geleerd hoe ze op een nog efficiëntere manier landbouw konden bedrijven, volgens de wijze van Farming God’s Way. De basis van het project was hiermee gelegd.

Wanhopige moeders

De gezichten van de kinderen, de wanhopige moeders, maar vooral de dode lichamen langs de kant van de weg, ik zal ze nooit meer vergeten. Toen ik voor het eerst in Malawi was, zag ik wat honger met mensen doet. Vaders werken hard om hun kinderen en vrouwen drie keer per dag een bakje maïspap te kunnen geven. De maïsteelt is van levensbelang voor hen. ’s Ochtends, ’s middags, en ’s avonds wordt er maïspap gegeten. Tenminste, als er genoeg maïs is. Rodney vroeg mij om zijn land te helpen.

In 2010 schreef ik als antwoord op die vraag een projectplan. Dat deed ik samen met mijn zoon, Mark. We wilden de grootste nood in Malawi, de honger, aanpakken door maïs te verbouwen. We formuleerden enkele uitgangspunten: Malawische boeren moesten zélf aan de slag, ze zouden een goede oogstprijs krijgen, maar wel hun deelnamekosten in natura moeten terugbetalen. Mark studeerde aan de Agrarische Hogeschool. Met zijn kennis konden we een landbouwmethode ontwikkelen waarmee zelfs in het droge klimaat van Malawi goede maïs oogsten konden realiseren.

De boeren moeten met elkaar samenwerken

De methode waarbij we middels zelfgemaakte compost gebruik maken van dauw, keken we af van Nederlandse boeren, zij gebruikten deze methode al jaren. De boeren moeten met elkaar samenwerken in groepen. Binnen die groepen wordt de kennis nauwkeurig doorgegeven. Daarom hebben niet alleen de boeren baat bij Food For Life, ook het dorp en de regio profiteren mee.

Nu, dertien jaar later, is Rodney M’Bwana eindverantwoordelijke van het project Food for Life. Hij kan nu zélf zijn land helpen. ‘In onze regio woont Miliam Banda, een weduwe die nauwelijks genoeg eten had om van t te leven’, vertelt hij. ‘Nu ze deelneemt aan dit project heeft ze 35 zakken maïs in één jaar geoogst, terwijl ze voorheen maar vijftien zakken kon vullen. Ze heeft nu meer dan genoeg voedsel voor haarzelf en haar zoontje. Wat ze teveel heeft, verkoopt ze en met de opbrengst betaalt ze de school van haar zoon.’

125.000+ mensen hebben elke dag te eten (1 miljoen in 2025)!

Jaarlijks kampt Malawi met voedseltekorten, met soms schokkende hongersnood. De manier waarop maïs werd verbouwd, had een te laag rendement om iedereen van voedsel te voorzien. Dat is de aanleiding geweest om een nieuwe landbouwmethode in te voeren: het project Food For LiFe (FFF). De nieuwe methode werkte! Vandaag zijn meer dan 7.000 boeren bij het project betrokken en is de opbrengst 5.000 ton mais. Daarvan eet elke seconde iemand in Malawi een bord pap! Vanaf 2025 willen wij 1 miljoen mensen in Malawi dagelijks voorzien van eten.

Stichting The Art of Charity

In Malawi helpen we boerengezinnen om hun eigen voedsel te verbouwen. We leren hoe ze dat moeten doen en geven hun de benodigde zaaizaden en meststoffen.

Stichting Charity NL29 RABO 0118 3557 32
Web: www.FoodForLiFeMalawi.com
Auteur: Bo Teerling / redactie christelijknieuws
Beeld: FFLM

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies