Kwebler lijkt op Whatsapp, Insta en Facebook… maar dan gefilterd

Hoe kunnen we op een veilige manier als christenen met elkaar communiceren via sociale media? Dat lijkt onmogelijk. Toch heeft Joachim de oplossing: Kwebler! Dit is een app waar hij al enkele jaren aan bouwt en die langzaamaan steeds bekender wordt. Kwebler lijkt op een combinatie van Whatsapp, Insta en Facebook … maar dan gefilterd. Interessant! Christelijknieuws.nl sprak hierover met Joachim, lees hieronder het interview.

Kwebler werd in 2020 gelanceerd met de ambitie om een veilig sociaal netwerk voor alle leeftijden te creëren. Kwebler kan worden gezien als een gefilterde versie van Whatsapp, met extra functies die je in staat stellen om vrienden te volgen en berichten met hen te delen. Daarnaast biedt Kwebler functionaliteiten zoals vacatures, een soort marktplaats en chatgroepen, allemaal bedoeld als een gefilterd alternatief voor de bestaande platforms.

Kwebler filtert alle content volledig automatisch met het eigen contentfiltersysteem. Deze filter blokkeert vloeken, scheldwoorden, pesterijen, geweld, naaktheid en veel andere onverantwoorde content. Joachim van Kwebler luistert voortdurend naar de behoeften van de gebruikers, en streeft ernaar om de filters en het platform continu aan te passen aan de wensen van de leden.

Joachim, kun je je voorstellen aan onze lezers?

Ik ben Joachim, 19 jaar ondertussen. Ik ben gek op katten, speel piano en ben hele dagen bezig met software bouwen en ondernemen.

Wanneer ben je gestart met Kwebler, hoe liep dat?

Ik ben al jaren geleden begonnen met het bouwen. Dat ging soms even heel snel en dan weer maanden wat minder. In 2020 heb ik het voor het eerst online gezet. Dat liep redelijk, maar het ging me nog niet direct om de gebruikers. Het was zo voor mij beheersbaar en gewoon leuk om verder uit te bouwen.

Wat was je motivatie om dit op te starten?

Meerdere redenen: Ik wilde gewoon dat er een verantwoorde app voor christenen zou zijn en vooral ook voor jonge kinderen. Zodra ze een telefoon krijgen, worden ze overspoeld met alle troep van het internet. Je moet je niet afzonderen, maar toch… het is goed om jonge tieners te beschermen. Verder komt er veel techniek kijken bij het ontwikkelen van zo’n platform en dat vind ik gewoon heel gaaf!

Kun je uitleggen wat we precies met de app kunnen doen?

Eigenlijk hetzelfde als op Whatsapp, Instagram en Facebook bij elkaar maar dan gefilterd en veilig. Het doel is om nog veel meer aan te bieden, zoals woningruil, ruimtes voor communities en kerken, en evenementen.

Hoeveel deelnemers zijn er momenteel actief?

Circa 3000 unieke bezoekers per week. Per dag komen er tussen de 10 en 30 bij.

Hoe krijg je het voor elkaar om berichten/beelden te filteren?

Dit doen we door middel van kunstmatige intelligentie (AI). Hierdoor zijn we in staat om ook te filteren op basis van de context van een zin. Het gebruik van ziektes als scheldwoorden wordt geblokkeerd, maar het praten over ziektes niet.

Is het financieel rendabel om zo’n groot project te laten draaien?

Tot nu toe niet; we komen elke maand flinke bedragen te kort. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kost elke gebruiker ons al 50 cent per maand om het platform aan te bieden. Dan hebben we het nog niet gehad over alle ontwikkeluren. Het meeste geld gaat simpelweg naar stroom, servers, abonnementen, backups en rekenkracht.

Wat zou je nog tegen onze lezers willen zeggen?

Denk na over wat social media voor invloed hebben op jouw leven. Facebook en dergelijke hebben tientallen psychologen in dienst om het verslavend te maken. Deze platforms kennen jou beter dan jij jezelf kent. Zo weten ze bijvoorbeeld als jij scrollt op Facebook hoeveel “minder interessante” berichten ze moeten tonen voordat jij afhaakt. Precies op het moment dat jij wilt afhaken, laten ze een bericht zien dat je wél interessant vindt, zodat ze je toch vasthouden.

Waar kunnen onze lezers meer info vinden?

Download Kwebler via Apple: Kwebler
Google Play: Kwebler
Meer info over de app: www.kwebler.com
Auteur: Redactie christelijknieuws.nl / Joachim
Foto’s: Joachim

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies