PodBast van Bastiaan Meijer met Kees van der Staaij

‘De nestor van de Tweede Kamer’ was de titel die Kees van der Staaij jaren heeft gedragen. Afgelopen jaar nam hij na 25 jaar afscheid van de kamer en is hij aan de slag gegaan als gezant bij de Nederlandse Maritieme Maakindustrie. Bekijk en beluister hieronder het interview dat Bastiaan Meijer had met Kees van der Staaij.

In deze aflevering van PodBast vertelt Kees over zijn liefde voor reuring creëren, hoe hij de rust behoudt in een verhit debat en waarom hij kritiek altijd zelf beantwoordt. Ook vertelt hij in deze podcast over het telefoontje van informateur Kim Putters en stelt D66-partijleider Rob Jetten een vraag aan Kees.

Over PodBast

Bastiaan Meijer is de maker van PodBast – de weg naar succes. In deze podcast spreekt hij met succesvolle mensen over hun beginperiode en de lessen die ze voor jonge carrièremakers hebben. Vandaag is de aflevering met Kees van der Staaij online gekomen.

Interessante uitspraken en momenten in deze uitzending:

  • 06:35 Kees is gebeld door formateur Kim Putters, maar moet er niet aan denken om premier te worden. Hij vindt het fijn dat hij op dit moment niet constant een mening hoeft te hebben.
  • 11:15 Kees krijgt zijn eerste ‘MerchanStaaijs’. Een shirt met Staaij Calm and carry on
  • 13:50 Kees houdt van reuring creëren. Dat bleek als kind al toen hij op krukken de klas binnenkwam tijdens een spreekbeurt.
  • 24:45 Kees denkt dat het grote publiek vergevingsgezind is, maar dat de politiek hun werknemers te weinig tijd geeft. Politiek Den Haag investeert niet op lange termijn in mensen, maar is constant op zoek naar dat ene supertalent. Kees heeft hierdoor mensen gewond zien raken.
  • 27:15 Kees heeft veel kritiek op zijn eigen beginperiode. ‘Mijn diepgang zat me in de weg.’
  • 34:45 Rob Jetten vraagt Kees hoe zijn nieuwe rol als gezant in de Maritieme Maakindustrie bevalt en welke lessen hij heeft voor de Tweede Kamer.
  • 43:14 Hoe is het om een religieus standpunt te verkondigen waar niet iedereen het mee eens is? ‘Zo lang ik eerlijk behandeld word en het geen aapjes kijken is, is het goed.’
  • 52:40 Hoe behoud je de kalmte in een verhitte discussie?

Over Kees van der Staaij

Kees van der Staaij was van 1998 tot 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van de SGP. Hij was in 2010-2023 politiek leider van de SGP. Van der Staaij was adjunct-chefjurist bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In de Tweede Kamer hield Kees zich bezig met algemene politiek onderwerpen als: veiligheid en justitie, buitenlandse zaken, Koninklijk Huis en volksgezondheid, welzijn en sport. Hij zat een werkgroep voor die de herziening van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer voorbereidde en in 2021 een werkgroep over versterking van de positie van de Tweede Kamer. Bij zijn vertrek was hij de nestor van de Kamer.

Auteur: Bastiaan Meijer
Web: www.PodBast.nl
Beeld: Videostill YouTube

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies