De ontmoeting in de lucht

Column – Wolken zijn opmerkelijke verschijnselen. Eigenlijk zijn het gewoon grote hoeveelheden waterdamp die in de lucht zweven. Je kunt ze leuk vinden – vooral als de rest van de lucht helderblauw gekleurd is of bloedrood bij zonsondergang. Dan maken ze de hemel tot een prachtig schouwspel en denk je misschien: wat zou de lucht zijn zonder wolken?

Maar wolken kunnen behoorlijk deprimerend zijn als ze zo dicht zijn dat de zon er niet doorheen kan breken. Dan ervaren we dat als een saaie, vermoeiende dag. Ze kunnen ook angstaanjagend zijn, bijvoorbeeld wanneer er onweer op komst is en de wolken zich opstapelen tot een dreigende, donker wordende bergketen. En hoe mooi is het als de zwarte wolken na de storm uiteenvallen en de zon haar stralen door de wolken zendt.

Belangrijkste gebeurtenis

Maar hoe bewust zijn we ons ervan dat wolken ook een rol spelen in de belangrijkste gebeurtenis die nog moet komen voor de christelijke gemeente?

Paulus beschrijft in zijn eerste brief aan de Thessalonicenzen in hoofdstuk 4 hoe het zal zijn als Jezus terugkeert om Zijn gemeente op te halen: “Want de Heere Zelf zal met een geroep, met de stem van een aartsengel en met een bazuin van God neerdalen uit de hemel. En de doden die in Christus zijn, zullen eerst opstaan.” En hij vervolgt: “Daarna zullen wij, de levenden die overgebleven zijn, samen met hen opgenomen worden in de wolken, naar een ontmoeting met de Heere in de lucht. En zo zullen wij altijd bij de Heere zijn. Zo dan, troost elkaar met deze woorden.”

Bruidegom

Vraag je eens eerlijk af: hoe bewust zijn we ons (nog) van het feit dat onze Heer elk moment weer terug kan komen? Verwachten we Hem, die zo onbeschrijfelijk veel van ons houdt? Hem, Die verlangt naar dit moment, zoals een bruidegom verlangt naar het huwelijk met zijn geliefde bruid?! Verlangen wij ook naar deze ontmoeting? Zijn we voorbereid op de wederkomst van Jezus – of hebben we “belangrijkere” dingen op onze agenda staan?

Maar nu nog niet…

Manfred Siebald, de Duitse singer/songwriter, verwoordde het zo in een van zijn liedjes: “We zingen hardop: ‘Kom spoedig, Heer’, en denken stilletjes: ‘Maar nu nog niet…'” Eerlijk gezegd vind ik deze gedachte helemaal niet raar, want we hebben allemaal onze wensen, dromen en verwachtingen: “Ik wil eerst trouwen, de geboorte van mijn kind of kleinkind meemaken, de droomvakantie nemen, met pensioen gaan, of…”

Slaperig

De Heer heeft lang geleden beloofd om de gemeente op te halen, maar dat is nog niet gebeurd! Heeft het lange wachten ons slaperig gemaakt? De duivel is bedreven in het afleiden van het gegeven dat Jezus elk moment kan terugkomen. Er zijn zoveel goede, mooie en belangrijke dingen in ons leven die ons zicht op de hemel kunnen blokkeren, en de dingen die God ons geeft zijn goed – anders zou God ze ons niet geven! Maar het is jammer als we vergeten dat het beste nog moet komen!

Verlangen

Jezus komt terug – Hij, die aan het kruis de hoogst mogelijke prijs heeft betaald voor onze schuld en zonde, Hij verlangt ernaar ons naar huis te brengen. Zonder Zijn sterven zouden wij voor eeuwig verloren en de hemel onwaardig zijn gebleven. Hij wil ons graag voorstellen aan Zijn Vader als Zijn geliefde bruid! Kan er iets groters zijn?

Maranatha! (= Onze Heer, kom!)

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies