Genade

Column – Begin vorig jaar (2021) hebben we in het Münsterland iets zeldzaams meegemaakt: het sneeuwde – veel. En dat niet alleen: het was koud en het bleef koud, dus we konden lang van de sneeuw genieten, ook omdat de zon volop scheen. We hadden zoveel sneeuw dat er een paar dagen geen trein kon rijden en veel wegen waren onbegaanbaar. Dus ik had wat tijd om wat foto’s te maken in mijn geliefde natuurgebieden.

En omdat ik graag vroeg op pad ga om foto’s te maken, beleefde ik een winterochtend die ongelooflijk mooi was. De foto hierboven is de eerste foto op mijn kalender dit jaar met een vers uit Klaagliederen, hoofdstuk 3: “Het is de genade van de HEERE dat wij niet omgekomen zijn, dat Zijn barmhartigheid niet opgehouden is! Nieuw zijn ze, elke morgen; groot is Uw trouw!” (Vers 22 + 23)

Klaagliederen?

Is het niet geweldig om deze prachtige woorden juist te lezen in Klaagliederen? Toen ik de naam ‘Klaagliederen’ hoorde, dacht ik eigenlijk eerst aan jammeren, huilen en klagen – en zeker niet aan het spreken over de genade van God.

In onze plaats

We kunnen de genade van God niet verdienen en nog minder kunnen we God dwingen om genadig voor ons te zijn! De genade van God zien we het duidelijkst, maar ook het meest onbegrijpelijk, aan het kruis van Golgotha: daar stierf Jezus, de Zoon van God, God en mens in één persoon, voor jouw en mijn zonde. Zodat we vrede met God zouden hebben! Jezus werd een zondeloze Man om ons, verloren zondaars, te vertegenwoordigen in Gods rechtvaardige oordeel. Hij nam onze schuld op Zich, wij konden het zelf nooit goed maken met God.

Alles en onmiddellijk

Het is ook bijzonder dat deze genade van Golgotha van toepassing is op alle zonden die ons nog in het leven overkomen na onze bekering. Wanneer we ons bewust worden van de zonde en we onze Vader in de hemel om vergeving vragen, is onze zonde onmiddellijk vergeven en niet alleen dat – God denkt er nooit meer aan: dat is genade!

In de kleine dingen

Maar we zien ook de genade van God in de “kleine” dingen: in de dromerige zonsopgang, wanneer de schoonheid van de schepping weer voor onze ogen verschijnt. Of wanneer we ervaren hoe de kundigheid van artsen ons helpt als we weer beter worden na een ernstige ziekte. Het is genade wanneer we ons tijdens de dienst bewust worden van de aanwezigheid van onze God, omdat liederen, gebeden en preken precies onze levenssituatie benoemen. Of zelfs wanneer “slechts” een enkele regel uit de Bijbel ons hart bereikt en het ons diepe rust brengt.

Het is genade om ‘s morgens gezond wakker te worden en ‘s avonds weer gezond naar bed te kunnen gaan, en er is nog veel meer dat op te noemen is!

Leugenaar

De duivel houdt hier allemaal niet van: hij wil dat we rusteloos, ontevreden en ongelukkig zijn! In tijden van nood en verdriet probeert Hij ons te laten geloven dat God ons is vergeten, dat God niet aardig voor ons is – maar de Bijbel zegt dat Hij vanaf het begin de leugenaar is! Zijn doel is om onze blik af te wenden van onze God en enkel te richten op onze problemen!

Altijd geldig

We willen ook niet ontkennen dat God tijden in ons leven kan toestaan waarin het moeilijk wordt om in Zijn genade en barmhartigheid te geloven. De last en de ontberingen die we dan misschien moeten doorstaan, lijken te groot. Niettemin is het Bijbelse woord altijd geldig: “Het is de genade van de HEERE dat wij niet omgekomen zijn, dat Zijn barmhartigheid niet opgehouden is! Nieuw zijn ze, elke morgen; groot is Uw trouw!”

We doen er goed aan voor elkaar te bidden in tijden van nood, zodat we de genade van God nooit uit het oog verliezen.

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies