Denk niet alleen aan uw eigen belang, maar ook aan dat van anderen

Column – Na de maaltijd lazen we de verzen 14 tot en met 19 uit Nehemia 5. Daarin komt de volgende bijzondere uitspraak van de profeet Nehemia voor: “Maar ik heb zo niet gehandeld, omdat ik God vreesde”(Nehemia 5:15). Hierover heb ik wat nagedacht en mijzelf afgevraagd of hierin een les voor mij ligt opgesloten.

Nehemia en zijn recht

In het stukje daarvoor lezen we wat Nehemia vertelt over zijn voorganders, die ook landvoogd zijn geweest. Zij waren gewend gebruik te maken van de rechten van een landvoogd. Daarbij hoort ook dat zij hun onderdanen allerlei verplichtingen konden opleggen. Vanaf vers 14 staat het zo; “Overigens, vanaf de dag waarop de koning mij de opdracht heeft gegeven om landvoogd te zijn in het land Juda, vanaf het twintigste jaar tot het tweeëndertigste jaar van koning Arthahsasta, twaalf jaar, hebben ik en mijn broers het brood, bestemd voor de landvoogd, niet gegeten. Maar de eerdere landvoogden die er vóór mij waren , hadden het zwaar gemaakt voor het volk en zij hadden brood en wijn van hen genomen, en daarna nog veertig sikkel zilver. Ook heersten hun knechten over het volk.

Maar ik heb zo niet gehandeld, omdat ik God vreesde.” Iets verder lezen we; “En bovendien eiste ik niet het brood, bestemd voor de landvoogd, want de dienstbaarheid drukte zwaar op dit volk. Nehemia betaalde alles ‘uit eigen zak’. Volgens mij zegt Nehemia hier: “Weliswaar was ik als landvoogd bevoegd om lasten op te leggen aan mijn onderdanen”- net zoals mijn voorgangers dat hebben gedaan -, maar daarvan heb ik afgezien. Waarom? Omdat ik God vreesde.” Vanuit zijn geloofsovertuiging zag hij in die bepaalde situatie af van het recht dat hij had.

Jij en ik en ons recht

Ik wil deze geschiedenis naar vandaag halen en het tegen die achtergrond wat eenvoudiger zeggen. Er kunnen zich situaties voordoen waarin je er voor kiest af te zien van een recht dat je hebt. Waarom? Omdat je christen bent. Stel je een dergelijk situatie eens voor en dat je dan tegen je gesprekspartner zegt; “Ik zie in deze situatie af van mijn recht, omdat ik christen ben.” Dit ‘getuigenis’ zal ongetwijfeld een diepe indruk op hem maken. Meer dan een lange preek. En wat denk je dat onze Hemelse Vader hiervan zal zeggen? Ik meen het antwoord te weten.

Een bijbeltekst

Uiteraard heb ik ook gezocht naar een bijbeltekst, waaraan je dit principe kunt ‘ophangen’. Het vinden daarvan viel voor mij niet echt mee. Maar ik meen er toch één gevonden te hebben. Wat denk je van de bijbeltekst: “Laat eenieder niet alleen oog hebben voor wat van hemzelf is, maar laat eenieder ook oog hebben voor wat van anderen is.” In een andere vertaling staat het zo: “Denk niet alleen aan uw eigen belang, maar ook aan dat van anderen.” Een mooi tekst om deze column over het afzien van je recht mee af te sluiten.

Willem van Leiden

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies