Open armen

Column – In onze buurt ligt het natuurgebied Bockholter Berge. Onderdeel van dit natuurgebied is een klein stukje jeneverbesheide, een oud cultuurlandschap van het Münsterland. Als de heide in bloei staat, worden daar schapen en geiten ingezet die niet alleen de heide in het gebied opeten en zo verjongen, maar ook jonge kiemplantjes afgrazen en zo helpen het gebied open te houden voor de heide.

Begin september zijn we daar gaan wandelen en we waren verrast over de schapen en geiten die we daar tegenkwamen. Het was vooral leuk dat de dieren niet zo opdringerig zijn als je in de dierentuin of kinderboerderij gewend bent!

Toen we weggingen, zag ik een geit helemaal alleen staan onder een eik. Op de een of andere manier leek het een symbolisch beeld van mijzelf…

Zickig

Wij Duitsers noemen onprettige mensen die lastig, kritisch of zeurderig zijn: “zickig” – het woord is afgeleid van de term “zicke” of gewoon “geit”. Tegen iemand die lastig is of zeurt, zeggen we al snel: “Stop daarmee!” Als geiten opdringerig om aandacht vragen, zeuren ze eigenlijk! Iedereen die “zickig” is en veel heeft om “over te zeuren”, houdt uiteindelijk maar weinig vrienden over – begrijpelijk, nietwaar?

Jaarthema

Hier in Duitsland selecteert de Oecumenische Werkgroep Bijbellezen een Bijbelvers voor elk jaar, het zogenaamde jaarthema. En voor het jaar 2022 komt dit jaarthema uit Johannes 6:37, waarin de Heer Jezus zegt: “…wie tot Mij komt, zal Ik beslist niet uitwerpen.”

Niet alleen de coole personen

Hoe groot is onze Heer dat Hij met open armen staat en zegt: “Wie tot Mij komt, zal Ik niet uitwerpen!” Het is niet zo dat Hij alleen de coole personen uitkiest die zich goed kunnen uiten, op de eerste rij staan en altijd en overal de dienst uitmaken. Of degenen die zich makkelijk aanpassen en het met alles eens zijn, alleen al om er maar bij te mogen horen. Nee, ook de afwijkende of onopvallende mensen zijn bij onze Heer Jezus van harte welkom. Ook zij die veel en vaak klagen en daarom menselijk gezien gewoon onprettig zijn. Of die een “verkeerde” mening hebben, bijvoorbeeld over de pandemie of over vaccinatie. Of zij die altijd te hard lachen op het verkeerde moment. Of misschien zij die van die uiterst vermoeiende kinderen hebben…

Buitengesloten

Misschien weten sommige lezers van ChristelijkNieuws wat het betekent om je buitengesloten te voelen, het gevoel alleen aan de rand van de samenleving getolereerd en niet gezien te worden. Wie kent de pijn en frustratie van het steeds weer tegen een onzichtbare, onverklaarbare grens aan te lopen en het verlangen om gewoon “erbij te horen”?

Welkom bij de Heer

Deze grenzen en muren bestaan niet bij de Heer Jezus, Hij stuurt niemand weg die zich tot Hem wendt voor hulp! De Heer Jezus zegt het zo in Mattheüs 11:28: “Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn. En Ik zal u rust geven.”

Goed voornemen

Misschien is dat wel een heel goed voornemen: Met de hulp van de Heer Jezus leren onze medemensen, maar ook onszelf, te zien door Zijn ogen. Het is een opwindende gedachte hoe ons leven en zelfs de gemeenschap kan veranderen als we ons realiseren dat Hij die ons niet wegstuurt de macht en de wil heeft om ons op de lange termijn ten goede te veranderen! Wij moeten het “allen maar” toestaan!

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies