Kijk, dat is het mysterie: Zij verhardden hun hart maar God opende Zijn armen

Overdenking van Amir Tsarfati – In Romeinen 11:28-29 zegt Paulus over Gods volk, Israël: ‘Zij zijn weliswaar wat het evangelie betreft vijanden vanwege u, maar wat de verkiezing betreft geliefden vanwege de vaderen. Want de genadegaven en de roeping van God zijn onberouwelijk.’ En let op hoe hij verdergaat: ‘Zoals ook u immers voorheen God ongehoorzaam was’. Dat duidt op de gelovigen uit de heidenen: jullie waren God ongehoorzaam. En ‘zoals u immers voorheen God ongehoorzaam was, maar nu ontferming verkregen hebt door hun ongehoorzaamheid, zo zijn ook zij nu ongehoorzaam geworden, opdat ook zij door de ontferming die u bewezen is, ontfermig zouden verkrijgen’ (vs. 30-31). Kijk, dat is het mysterie. Zij verhardden hun hart. God opende Zijn armen.

De heidenen zijn gelovigen en nu kijken de Joden naar jullie. En nu laten jullie aan hen zien dat er één Weg is, één Waarheid, één Leven, en Zijn naam is Jesjoea. Hij is hun redding. En ze moeten in Hem geloven om gered te worden. ‘Want God heeft hen allen in hun ongehoorzaamheid opgesloten om Zich over allen te ontfermen. O, diepte van rijkdom, zowel van wijsheid als van kennis van God’ (vs. 32-33a). Het is geen wijsheid of kennis van de mens. De wegen van de mens zijn dwaas. God is wijs. Paulus vervolgt: ‘hoe ondoorgrondelijk zijn Zijn oordelen en onnaspeurlijk Zijn wegen! Want wie heeft de gedachten van de Heere gekend? Of wie is Zijn raadsman geweest? Of wie heeft Hem eerst iets gegeven en het zal hem vergolden worden? Want uit Hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid, tot in eeuwigheid’ (vs. 33b-36).

Waar zijn Bijbelgetrouwe christenen?

We leven in een tijd waarin veel mensen zich net als Elia afvragen waar de volgelingen van God zijn: Waar zijn Bijbelgetrouwe christenen? Waar vind ik een kerk die de Bijbel onderwijst? Toch heeft God, net als in Elia’s tijd, mensen over de hele wereld die niet gebogen hebben voor het wereldsysteem en zij komen uit elke stam, tong, natie en volk, inclusief Israël.

Dit is waar Paulus de niet-Joodse christenen in Romeinen 11 aan herinnerde. Ja, de Joden zijn gedeeltelijk blind geworden door hun ongehoorzaamheid, maar in de diepte van de rijkdom van de wijsheid en kennis van God blijft Hij genade betonen aan mensen uit alle naties, stammen, tongen en volken die eveneens ongehoorzaam waren.

Wereldwijde blindheid

We moeten in gedachten houden wat Paulus zei nu wij in zo’n tijd leven – een tijd waarin de kerk gedeeltelijk in een ongekende wereldwijde blindheid verkeert, een tijd waarin degenen die de knie niet voor Baäl hebben gebogen, dat wil zeggen, die geen afgodendienaars zijn geworden, in aantal ver worden overtroffen door degenen die dat wel hebben gedaan.

Deze uitspraak moet gezien worden worden in de context van hoofdstuk 11, aangezien er in de oorspronkelijke manuscripten geen hoofdstukindelingen of versnummers staan. Dit vertelt ons dat de kerk de van God gegeven verantwoordelijkheid heeft om Zijn goede, welbehaaglijke en volmaakte wil aan de hele wereld te laten zien, inclusief, en misschien wel vooral, aan de Joden.

De kerk is niet in de plaats van Israël gekomen

Dit is niet mogelijk als we zeggen dat God de Joden voor altijd heeft verstoten. En dit is niet mogelijk als we zeggen dat de kerk in de plaats van Israël is gekomen. Dit is niet mogelijk als we gelijkvormig zijn aan deze wereld en leven als degenen die de knie gebogen hebben voor Baäl.

Paulus zegt dat hoewel de Joden over het algemeen weerstand hebben tegen het evangelie, ze wel een zendingsveld voor de kerk vormen, omdat hun verharding slechts voor een deel is. God redt vandaag de dag nog steeds Joden door het bloed van de Koning van de Joden, Jezus van Nazareth, de Zoon van de ware en levende God.

Romeinen 11:25-27 – ‘Want ik wil niet, broeders, dat u geen weet hebt van dit geheimenis (opdat u niet wijs zou zijn in eigen oog), dat er voor een deel verharding over Israël is gekomen, totdat de volheid van de heidenen is binnengegaan. En zo zal heel Israël zalig worden, zoals geschreven staat: De Verlosser zal uit Sion komen en zal de goddeloosheden afwenden van Jakob. En dit is het verbond van Mij met hen, wanneer Ik hun zonden zal wegnemen.’

Deze glorieuze gebeurtenis wordt beschreven in Zacharia 12:10. Dan, bij de wederkomst van Christus, zal heel Israël opzien tot Jezus als de Weg, de Waarheid en het Leven. En ze zullen rouw bedrijven omdat zijzelf, en hun voorouders, Hem hadden afgewezen als hun Messias, de Heilige van Israël, hun Verlosser.

Het Woord is vlees geworden

We leven in tijden waarin het erop lijkt dat de kerk het patroon van Israël heeft gevolgd. Velen die zeggen tot de uitverkorenen van God te behoren – een koninklijk priesterschap dat de kerk of gemeente wordt genoemd – beschouwen het Woord van God niet meer als goddelijk en geïnspireerd. Je kunt het Woord van God echter niet scheiden van de God van het Woord, zoals Jezus als het ‘vleesgeworden Woord’ wordt voorgesteld in Johannes 1:14: ‘het Woord is vlees geworden’. Wie het Woord van God afwijst, wijst Jezus af, en helaas doen velen dat vandaag de dag.

Wat moeten we dus doen in tijden als deze? We worden niet gelijkvormig aan de wereld. En we buigen de knie niet voor Baäl, zelfs niet als we ons net als Elia alleen voelen. We houden koers, we behouden het geloof en we verloochenen de Naam van de Heer niet. In plaats daarvan wijden we onze lichamen aan God, niet als de dode offers die de Joden gewend waren, maar als een levend offer dat zichtbaar maakt wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.

Als we leven zoals God dat van ons vraagt, in een liefdevolle persoonlijke relatie met Hem die zichtbaar is voor anderen, vooral voor de Joden, dan wordt het verschil tussen religie en relatie duidelijk. En dat wekt in hen die het zien het verlangen om dat ook te bezitten.

God redt vandaag de dag nog steeds Joden en Hij heeft hen niet voor altijd verstoten. Er zijn misschien maar weinigen onder hen die gered worden in de tijd van de heidenen, maar het feit dat God hen nog steeds redt in deze tijd van nationale ongehoorzaamheid zou ons allemaal eraan moeten herinneren dat niemand buiten het bereik is van onze machtige en genadige God!

Ja, kom spoedig, Heer Jezus!

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze nieuwsbrief is vertaald door de redactie van Christelijk Nieuws vanuit de Bijbelse overdenking van Amir van maandag 9 september 2024.
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen 

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati

Nieuw boek van Amir Tsarfati

De Nederlandse vertaling van Discovering Daniel is verschenen bij Het Zoeklicht onder de titel Op reis door Daniël. Ons leven en de toekomst liggen in Gods hand. De wereld verkeert in grote chaos, maar dit hoeft ons niet ongerust te maken. Het Bijbelboek Daniël schetst een levendig beeld van de vele manieren waarop God ons leven en de wereldgebeurtenissen leidt, en dat geeft ons reden tot hoop. Op reis door Daniël moedigt ons aan om met vertrouwen in Gods soevereiniteit en liefde te leven, zolang wij nog op aarde zijn.

Paperback, 278 pagina’s, 
ISBN 9789064514289, 
prijs € 19,95
Bestellen: Het Zoeklicht

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies