Frans Hoogendijk geeft leiding aan de Wittenberg

Op De Wittenberg in Zeist zoeken ze een nieuwe collega voor de communicatie. Jobfish ging langs, sprak met directeur Frans Hoogendijk en stelde 7 vragen waarvan je het antwoord nog niet wist na het lezen van de vacaturetekst. Hoogendijk is opgeleid als theoloog, werkte in de kerk en later als bijbelvertaler in Maleisië. Sinds 2019 geeft hij leiding aan de Wittenberg.

De Wittenberg is een leefgemeenschap waar zo’n 100 mensen deel van uitmaken: medewerkers, leefgemeenschappers, studenten en gasten. De missie: jongeren toerusten om hun leven op God gericht te houden en hun plek in de wereld in te nemen.

1) Frans, je werkt nu 5 jaar op De Wittenberg, welke momenten zul je niet snel vergeten?

“Beetje gek misschien om daar mee te beginnen, maar het vertrek van studenten en andere leefgemeenschappers vind ik altijd indrukwekkend. Enerzijds om het afscheid dat je moet nemen, waarbij je zo goed voelt dat er echt verbinding is ontstaan. Maar ook omdat we dan bijna altijd horen dat mensen groei ervaren hebben. In hun geloof en in hun leven. De groeikracht van iemands tijd op De Wittenberg werkt trouwens nog een hele poos door. Zoals een student zei die een jaar na zijn afscheid weer eens bij ons was: ‘Ik begin nu pas door te krijgen wat jullie bedoelden…’

Op de Wittenberg leer je geen lesje, maar plant je zaadjes in je leven. Daar kun je nog jarenlang mee vooruit. Een sterk voorbeeld daarvan vond ik een reünie van studenten die hier in de jaren ’90 woonden. Ze deelden hun levensverhalen met elkaar en die waren best heftig. Toch zeiden ze tegen elkaar: ‘We hebben hier op De Wittenberg geleerd om een dankbaar leven te leiden. Daarom zijn we – ook onder zware omstandigheden – nooit zonder hoop geweest.’”

2) De Wittenberg is sinds 1982 gevestigd in een oud internaat in Zeist, een erg mooi gebouw en terrein. Is zo’n locatie belangrijk?

“Deze plek is zo gemaakt dat je elkaar ontmoet. Omdat je hier samenleeft zie je niet alleen ‘elkaars beste Insta-plaatjes’ of ‘een paar uur gewenst gedrag op school’, maar hier zie je bijna alles van elkaar. Niet altijd comfortabel, maar wel echt en eerlijk. Die ontmoeting gebeurt altijd ergens: gezellig in de eetzaal, ontroerend in de kapel, verhelderend in een collegeruimte, vrolijk in de tuin en genietend om een vuurtje. Dit gebouw is op zichzelf al prachtig, zo tussen de bomen, gebouwd in de unieke stijl van de Amsterdamse School, maar het heeft ook al die ontmoetingen opgezogen, dat kun je haast voelen als je hier binnenstapt.”

3) Laten we wat meer kijken naar de vacature. Er is de afgelopen tijd een strategie geformuleerd voor marketing en communicatie, zo staat het in de vacaturetekst, kun je daar kort iets meer over vertellen?

“Het grote sleutelwoord is samenhang. Op een communicatie-afdeling bestaat de verleiding om telkens ad hoc iets te doen: een advertentie hier of daar, een standje op een markt. Omdat het zo op je pad komt. We willen dat de komende tijd nog meer dan eerder vanuit een plan doen: wélke verhalen willen we vertellen en welke kanalen passen daar het best bij. Daarnaast kiezen we ervoor om vooral te investeren in de relaties met verwijzers. Decanen en jeugdleiders die jongeren op het idee van De Wittenberg kunnen brengen.”

4) Op de Wittenberg leef je in het ritme van gebeden, maaltijden en bezinning. Hoe ziet dat eruit, en doe je daar als medewerker aan mee?

“Zeker, we verwachten van onze medewerkers dat ze deelnemen. Onze getijdegebeden vinden plaats om 8 uur, 12 uur en 19 uur. We gaan ervan uit dat je aanwezig bent bij tenminste één van die drie momenten. Ook eten doen we samen met de studenten en de leefgemeenschappers. Als je hier komt werken, is het natuurlijk wel zo handig als het hele idee van de leefgemeenschap je aanspreekt. Als je dat maar niks vindt, dan kun je denk ik beter een andere baan zoeken. Maar ben je er juist nieuwsgierig naar, dan zou ik zeggen: laat van je horen! Persoonlijk vind ik het in ieder geval een grote meerwaarde. Neem nou het getijdegebed. Dat gaat er ongeveer als volgt aan toe: we zingen een lied, we lezen een deel uit de Bijbel, we zijn een poosje stil, en we eindigen met een gebed en de zegen. Je roept de jacht van de werkdag een halt toe, het woord van God klinkt, en je bent – samen – stil en ontvankelijk. Ik ben dat enorm gaan waarderen.”

5) Stel, de nieuwe communicatie-collega komt straks met een heel nieuw idee (voor een magazine of event ofzo), wat hoop jij dan dat idee is?

“Wat we vooral zoeken is iemand die heel goede content kan maken. Helder en prettig kan schrijven. Maar ook weet of aanvoelt welke verhalen er gemaakt moeten worden. Iemand die – telkens opnieuw – passende taal vindt bij ons verhaal: deze tijd heeft plekken als De Wittenberg nodig, waar we constructief tegendraads opkomen voor samen, voor stilte, voor ritme, voor God in ons leven. We zoeken niet zozeer naar een nieuwe collega die allerlei nieuwe plannen en projecten bedenkt, maar naar degene die alle creativiteit wil en kan leggen in het maken van teksten en andere content die mensen in beweging zet.”

6) Uit de vacaturetekst: ‘Arbeidsvoorwaarden passend bij goede doelen’… Ehhm, wat betekent dat concreet?

“Wij hebben geen uitgebreide verlofregelingen en persoonlijke ontwikkelingsplannen. De arbeidsvoorwaarden zijn tamelijk sober. Qua salaris sluiten we ongeveer aan bij wat mensen in het kerkelijk werk verdienen. Tot aan je dertigste kunnen we redelijk gelijke tred houden met het inkomen van vakgenoten elders, daarna gaat de groei bij ons minder hard. Daar ontkomen we helaas niet aan als kleine ideële organisatie. Mijn ervaring is gelukkig dat veel medewerkers vinden dat die sobere voorwaarden royaal gecompenseerd worden door de bijzondere setting waarin je werkt op De Wittenberg.

7) Na een jaar mag je op het terrein komen wonen. Waar hangt dat van af en… kun je er ook voor kiezen om dat niet te doen?

“Dit is een leuke mogelijkheid die hoort bij het werken op De Wittenberg. Na een jaar mag je hier – bij gebleken geschiktheid – komen wonen en onderdeel worden van de leefgemeenschap. Hier geldt natuurlijk: het mag, het hoeft niet. Maar als je denkt dat er een goede leefgemeenschapper in je schuilt, is dit misschien een extra reden om te solliciteren op deze job.”

P.S: Op Jobfish zagen we nóg een vacature bij De Wittenberg. Een trainee. Kun je daar tot slot kort iets over vertellen?

Klopt. Ja, we hebben nog ruimte voor een trainee. Iemand die hier vanaf september een jaar komt wonen en meewerken. Je doet van alles: je helpt mee in de keuken en op kantoor én ook de bijeenkomsten en colleges kun je meemaken. Hier lees je er meer over.

Benieuwd naar de vacaturetekst voor de Marketing- en communicatiespecialist (16 uur), die vind je hier. Je vindt daar ook de gegevens van Frans, dus als je vragen hebt over de job, dan kun je bij hem terecht. Neem ook even een kijkje op de website van De Wittenberg.

Meer informatie

De vacature zelf: Bekijken
Website De Wittenberg: De Wittenberg
Auteur: Jobfish

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies