Op het Zomerkamp kon Sasha even ontsnappen aan de oorlog in Oekraïne

Beide ouders van Sasha (14) zitten momenteel in het Oekraïense leger. Op het Zomerkamp van ‘Zending over Grenzen’ kon Sasha even ontsnappen aan de gruwelijkheden van de oorlog. Bovendien leerde ze er God kennen en vond ze hier de vrede waar ze zo naar hunkerde.

In heel Oekraïne vinder er momenteel elke dag begrafenissen plaats. In een tijd met zoveel begrafenissen zijn Zomerkampen belangrijker dan ooit. Het is een plek waar kinderen zorgeloos en vrij kunnen zijn, waar ze kunnen spelen en vrienden kunnen maken. Waar ze misschien even de gruwelijkheden van de oorlog kunnen vergeten. Maar het allerbelangrijkste is dat kinderen op kamp God kunnen leren kennen. Hij blijft altijd bij hen, ook als de Zomerkampen weer voorbij zijn. Zelfs te midden van de oorlog.

Gevonden wat ze zocht

Liliya, Sasha’s leiding op kamp, vertelt: “Sasha zei dat ze diep van binnen vroeger al in God geloofde. We hebben veel met haar gepraat en voor haar gebeden. Ze moest huilen en vertelde ons dat ze zich op kamp zo gelukkig voelt. Niet alleen vanwege de leuke spelletjes, maar ook omdat ze hier gevonden heeft wat ze altijd al zocht: vrede, innerlijke vreugde en een relatie met God. Ze zei ook dat ze de Bijbel wil blijven lezen na kamp. Ik heb aan de meisjes die hiervoor open stonden, voorgesteld om een Bijbelstudiegroepje op te richten na kamp. Sasha heeft daar gretig op gereageerd. Ik merk dat er kinderen zijn die veel vragen over God hebben. Ze zijn op zoek naar antwoorden en het is mijn taak om hen te helpen.”

Geliefd en waardevol

Sommige kinderen hebben heftige trauma’s meegemaakt, zoals Sasha die bij Liliya uit kwam huilen. Toen ze samen gebeden hadden, kreeg Liliya een dikke knuffel van haar.” Sasha vertelt: “Inmiddels woon ik in Rivne, maar het dorp waar ik opgegroeid bent, wordt nu bezet en is overstroomd door een geëxplodeerde dam. Ik probeer er niet aan te denken en kijk geen nieuws. Toen ik uitgenodigd werd voor Zomerkamp, was ik enorm verrast. Mijn eerste indruk van kamp was meteen positief. Ik had het gevoel dat God zich persoonlijk tot mij richtte, wat me heel erg raakte. Op kamp leerde ik hoe ik de Bijbel moest lezen en hoe ik die kennis kan gebruiken in mijn leven. De Bijbel vertelt me de waarheid en daar kan ik op vertrouwen. Ik kijk nu met andere ogen naar mezelf. Ook al doe ik dingen verkeerd, ik voel me geliefd en waardevol.”

Gods leiding

Liliya vertelt: “Ik praat één op één met ieder kind. Ze storten hun hart bij me uit over hun problemen en met Gods leiding bied ik steun. We praten over Gods waarden in de praktijk: hoe je op een fijne manier met mensen omgaat en hoe je mensen vergeeft die jou pijn hebben gedaan. God leidt ieder gesprek dat ik voer op een andere manier.” De kamp coördinator vult aan: “We hebben de middelen om alle kinderen te begeleiden en te troosten. We proberen een sfeer van echte vriendschap, vertrouwen en acceptatie te creëren voor hen en we geloven dat Zomerkamp dingen kan veranderen. En we geloven in wonderen!

Geef kinderen de zomer van hun leven!

Op onze Zomerkampen beleven kwetsbare kinderen een zorgeloze week, waarin ze even ‘kind’ kunnen zijn. Voor veel kinderen in Oost-Europa is het leven ongelooflijk zwaar. Opgroeien in armoede betekent voor veel kinderen dat ze snel volwassen moeten worden, thuis verantwoordelijkheden op zich moeten nemen, geen tijd krijgen voor school en te maken hebben met spanningen thuis.

Op kamp kunnen kinderen vrij zijn van zorgen, ontspannen, plezier maken met andere kinderen, nieuwe vaardigheden leren en mooie herinneringen maken. Welk kind gun jij een onvergetelijke zomer?

Steun de zomerkampen: Ja ik help mee
Meer info: www.zendingovergrenzen.nl
Beeld: Zending over Grenzen

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies