Maryam: Er was geen weg terug, de plek die we verlieten had geen voedsel en water

Toen Maryam 15 jaar oud was, werd ze gedwongen om de onmogelijke beslissing te nemen om haar huis en haar eigen moeder achter te laten. Dit alles in de hoop genoeg voedsel en water te vinden voor haarzelf en haar 10 jongere broertjes en zusjes. “Er is geen weg terug. De plek die we verlieten heeft geen voedsel en water.”

Maryams thuisland is Somalië, waar minstens 7 miljoen mensen geen toegang hebben tot voldoende voedsel, laat staan voedzaam voedsel. Maar liefst 213.000 kinderen en hun families zijn één stap verwijderd van een hongersnood. Alleen al in 2022 werden meer dan een miljoen mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, gedwongen om hun huizen te verlaten op zoek naar voedsel vanwege het jaar na jaar mislukken van de oogsten. Elk jaar mislukt door de droogte meer en meer van de middelen die gezinnen zoals die van Maryam, wanhopig nodig hebben om te overleven.

Maryam moest vluchten

Maryam had er genoeg van. Ze kon niet blijven toekijken hoe haar broers en zussen leden. Ze wist dat ze moest vluchten, maar stond voor een nog moeilijker beslissing die geen enkele dochter ooit zou moeten nemen: haar zieke moeder achterlaten, alleen, zonder eten.

Maryam wist dat ze snel moest handelen. Dus verzamelde ze haar vijf zussen, vijf broers en het vee van haar familie. Met niets meer bij zich begonnen ze te lopen naar Kaharey, een humanitair hulpcentrum waar Maryam alleen maar over had gehoord. Dat was hun enige hoop.

Hulp in kwetsbare, afgelegen gebieden

Nog voor de reis begon, was Maryam al bekend met het gevoel van honger en dorst: een knorrende maag, weinig energie, duizeligheid, concentratieproblemen en nog veel meer. Toch had niets haar kunnen voorbereiden op de extreem zware tocht die voor haar lag:

“We waren drie dagen onderweg. Onderweg brak onze ezelskar. We verloren vee onderweg en lieten anderen achter. Het was verschrikkelijk.” – Maryam, 15 jaar

Net genoeg om te overleven

Voor Maryams familie was hun vee alles wat ze hadden. Een bron van vervoer, een bron van inkomsten als ze iets moesten verkopen, een potentiële maaltijd als het nodig was. En net als je je afvraagt… ‘Kan deze reis nog moeilijker worden?’, vertelt Maryam verder over hoe drie liter water van nabijgelegen gezinnen net genoeg was om te overleven. “Meerdere kinderen zakten in elkaar van de dorst en moesten gered worden door gezinnen in de buurt die ons drie liter water gaven om ons op de been te houden.”

World Vision

Ondanks alle tegenslagen hebben Maryam en haar jongere broertjes en zusjes het gered tot het Kaharey centrum, waar World Vision maandelijks voedselbonnen en contant geld verstrekt aan 38.000 ontheemde gezinnen in Somalië, in samenwerking met het Wereldvoedselprogramma.

Maryam had gelukkig nog genoeg kracht om te vluchten en haar jongere broers en zussen in veiligheid te brengen. Nu ze in het hulpcentrum is, heeft ze net genoeg voedsel en schoon water om in leven te blijven.

Vandaag de dag zijn Maryam en haar broers en zussen veilig, maar ze lopen nog steeds een verhoogd risico op gevaar zoals geweld. Kinderen die zonder ouders of verzorgers op de vlucht zijn, staan er alleen voor, terwijl ze al zo kwetsbaar zijn.

Sponsor een kind zoals Maryam

Het aantal kinderen dat sterft door honger neemt toe. Wij zeggen GENOEG. Geen enkel kind hoeft honger te lijden als we NU in actie komen. Lees meer over hoe we in actie op worldvision.nl/genoeg.

Over World Vision

World Vision is er voor kinderen, voor verandering, voor leven. Zij zetten zich in voor de meest kwetsbare kinderen, waar ze ook wonen en wat hun achtergrond ook is. Ze willen ze geven wat ze nodig hebben om armoede te overwinnen en hun wereld te veranderen. Zodat vreugde weer een plek krijgt in hun leven. Dit doen ze met hart en ziel omdat ze geïnspireerd zijn door de Heere Jezus.

Web: www.worldvision.nl
Beeld: World Vision
Auteur: World Vision

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies