Erik Scherder over het belang van optimisme

In het nieuwe EO-programma Erik Scherder en het nut van optimisme onderzoekt Erik Scherder de rol van optimisme in ons leven. Hij test, onderzoekt, luistert en kijkt naar de invloeden van zowel optimisme als pessimisme. Welke houding is beter voor een mens? Is optimisme zinvol als je ziek bent, of bij een belangrijke voetbalwedstrijd?

Erik Scherder vertelt over het EO-programma ‘Scherder en het nut van optimisme’: “Is mild optimisme nu echt het beste om bepaalde doelen in het leven te behalen, doelen die tot nu toe niet bereikt konden worden? Of is mild pessimisme beter? We volgen vijf mensen die nog niet een nieuwe stap in hun leven hebben gemaakt, maar dit wel heel graag willen. In deze serie gaan we dit proberen te laten slagen door onder meer een optimismecursus. Hoe spannend is dit!”

Van crisis naar crisis

Het nieuwe EO-programma komt precies op een ‘goed’ moment. In een tijd waarin verschillende crisissen over Nederland heen razen, voelen we ons volgens het CBS somberder dan ooit. Daarom gaat ‘breinprofessor’ Erik Scherder op zoek naar optimisme en hoop. Wat is het, wat heb je eraan en kan je het trainen? Scherder maakt hierin een tocht langs collega-wetenschappers en mensen met bijzondere verhalen over hoop en optimisme. Verder toont Scherder door middel van opmerkelijke experimenten aan wat er allemaal in ons brein gebeurt dat van invloed is op ons optimisme.

Optimisme trainen

Niet alleen in het programma doen vijf mensen samen met Scherder een optimismetraining, ook de kijker thuis kan zijn of haar optimisme trainen. Dit kan de kijker doen met behulp van verschillende thema’s en opdrachten, ontwikkeld door de Universiteit van Maastricht. Met als doel: een optimistischer en gelukkiger leven leiden.

Nederlands Dagblad & DIT

Hoe hoopvol en optimistisch zijn we eigenlijk in Nederland? En waar hangt dat vanaf? DIT (journalistiek EO-platform) en het Nederlands Dagblad hebben de handen ineengeslagen en doen een landelijk representatief onderzoek naar de staat van onze hoop en optimisme.

‘Scherder en het nut van optimisme’ is vanaf zaterdag 29 juni te zien om 20.35 uur bij de EO op NPO 2

Beeld: Videostill YouTube
Auteur: Ilse Kwint
Web: www.eo.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies