De jodenhaat nu is vergelijkbaar met de tijd voorafgaand aan de Holocaust

Schokkend was het om de afgelopen week tot enkele keren toe te horen van Joodse landgenoten dat ze geen toekomst meer voor zich zien in ons land. Het gaat hard, de toename van het antisemitisme. Niet alleen in ons land, maar wereldwijd. ‘Vergelijkbaar met de maanden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust,’ hoor ik ze soms zeggen.

In Amerika is met name op de universiteiten de vlam totaal in de pan geslagen. Omvangrijke anti-Israel demonstraties overspoelen deze centra. De demonstraties zijn anti-Israel, pro-Palestijns, maar zeker ook anti-Joods. Joden, ook Joodse studenten en Joods personeel van de universiteiten, worden gezien als de zondebok van alle ellende, in Gaza, maar steeds breder. Op de Amerikaanse universiteiten klinkt het dat de Joden de banen inpikken, de huizen en nog veel meer.

Joodse vrouw weggepest uit haar flat

Ook in ons land zijn de ontwikkelingen zeer zorgwekkend. Joden die met keppeltje de straat opgaan, lopen toenemend gevaar. Joodse kinderen zijn hier en daar zo gepest op school, dat ze soms door hun ouders van school worden gehaald. Er is gespuwd naar Joden, in Utrecht werd een rabbijn mishandeld, een Joodse vrouw vertelt weggepest te zijn uit haar flat in Amsterdam.

Joodse gemeenschap in Nederland

De Joodse gemeenschap in Nederland is klein, zo’n 36.000 mensen en dus ook kwetsbaar. Kritiek op het handelen van Israel wordt geprojecteerd op Joden die hier wonen.
Laat zien en horen dat u hen steunt. En bid voor hen, en ook voor Israel en voor de vrede van Jeruzalem. En besef: Het is een geestelijke strijd die woedt tussen twee geestelijke machten, tussen God en de satan.

Auteur: Dirk van Genderen
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.dirkvangenderen.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies