Marziyeh Amirizadeh heeft 259 dagen in de beruchte Evin-gevangenis gezeten

Christenen op elk continent kunnen ervaringen delen over vervolging en wreedheid. Maar slechts weinig regeringen hebben een verontrustender reputatie wat betreft hun behandeling van christenen dan Iran. Marziyeh Amirizadeh is een opmerkelijke Iraanse christelijke vrouw die ter dood werd veroordeeld. Ze moest martelingen en opsluiting doorstaan in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Keer op keer stond ze op tegen de autoriteiten. Ze bestudeerde Gods Woord en groeide in haar geloof maar tegelijkertijd leed ze onder het verlies van haar dierbaren.

Marzi, zoals ze vaak genoemd wordt, ontsnapte uiteindelijk uit Iran en begon een nieuw leven in de VS. Vandaag de dag reist ze de wereld rond om haar inspirerende verhaal over geloof in het licht van vervolging te delen en ze is een pleitbezorgster voor de vrijheid van het Iraanse volk.

CBN News had de gelegenheid om Marzi’s indrukwekkende verhaal te horen toen ze in mei 2023 haar eerste bezoek aan Israël bracht.

Ze is de auteur van twee boeken: Captive in Iran en A Love Journey with God. Het eerste boek schreef ze samen met Maryam Rostampour en is ook in het Nederlands verschenen onder de titel: Gevangen in Iran.

‘Gevangen in Iran’ is verkrijgbaar bij Boekencentrum

Over de auteurs: Maryam Rostampour en Marziyeh Amirizadeh werden allebei geboren in een moslimgezin in Iran: Maryam in de stad Kermansha en Marziyeh in Rafsanjan. Ze ontmoetten elkaar toen ze samen in 2005 in Turkije theologie studeerden. Ze kwamen erachter dat ze beiden rond dezelfde tijd zes jaar eerder tot geloof gekomen waren.

Twintigduizend Nieuwe Testamenten 

Ze besloten te gaan samenwerken, waarna ze naar Iran terugkeerden om samen te gaan evangeliseren. In twee jaar tijd hebben ze in Teheran en andere steden twintigduizend Nieuwe Testamenten weggegeven. In hun appartement startten ze twee huisgemeenten, een voor jonge mensen en een voor prostituees. Ze breidden hun werkterrein uit tot in India, Zuid-Korea en Turkije.

259 dagen in de beruchte Evin-gevangenis

In maart 2009 zijn Maryam en Marziyeh in Teheran gearresteerd op verdenking van de verbreiding van het christelijke geloof (waarop in Iran de doodstraf staat), waarna ze 259 dagen lang in de beruchte Evin-gevangenis gezeten hebben. De officiële beschuldiging luidde geloofsafval, staatsondermijnende activiteiten en godslastering, waarvoor ze opgehangen konden worden. Terwijl vele mensen wereldwijd voor hun vrijlating baden, kwam de Iraanse regering onder internationale druk te staan van organisaties als Amnesty International, de Verenigde Naties en het Vaticaan.

Vrijgelaten

Uiteindelijk werden Maryam en Marziyeh uit de gevangenis vrijgelaten, en van alle aanklachten vrijgesproken. Ze beschouwen het als een eer om een klein beetje van Jezus’ lijden ervaren te hebben door omwille van zijn Naam opgesloten te zijn geweest. Na hun vrijlating zijn ze naar de VS geëmigreerd, waar ze nu in Atlanta wonen.

Meer: CBN-News
Beeld: Videostill Youtube

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies