‘Ik heb Jezus uitgenodigd in mijn leven’ zegt Klaas

‘Hoe gaat ie?’ Het is een vraag van de vrijwilliger aan Klaas, de bezoeker van de inloop van THDV voor daklozen in Amsterdam. ‘Goed’, zegt Klaas. ‘Ik kom volgende week bij de levenseindekliniek in aanmerking om een einde aan mijn leven te maken.’

De vrijwilliger schrikt, maar vraagt rustig door. ‘Wat heftig, man! Hoe komt dat zo?’ Klaas legt uit dat de onrust in zijn hoofd niet stopt en de hulpverlening tot nu toe geen uitkomst heeft gebracht. ‘Ik ben er klaar mee’, zegt hij. ‘Het is genoeg geweest. Ik heb er geen zin meer in.’

Trieste levensverhaal

Dan vertelt hij in het kort zijn trieste levensverhaal. De vrijwilliger bedenkt dat ze aanstaande zaterdag nog naar een gospelconcert gaat en nodigt Klaas daarvoor uit. Hij zegt dat hij toch niets te doen heeft, dus stemt hij in. Op één voorwaarde. Ze mogen hem niet bekeren, zegt hij met een lach.

Ze ontmoeten elkaar die zaterdagavond en de gospelzanger geeft aan het einde van zijn concert zijn getuigenis en doet een oproep wie ook Jezus wil volgen. Tot verbazing van de vrijwilliger steekt Klaas plotseling zijn hand omhoog en rent naar voren voor gebed.

‘Ik heb Jezus uitgenodigd in mijn leven’

Hij komt stralend terug naar zijn plaats en de vrijwilliger vraagt wat er met hem is gebeurd. ‘Ik heb Jezus uitgenodigd in mijn leven’, zegt hij. En hoe moet het dan met die afspraak volgende week? ‘Daar ga ik gewoon heen’, zegt hij.

Drie weken later spreek ik hem in de inloop en vraag hoe zijn afspraak was bij de levenseinde kliniek. ‘Heel goed’, zegt hij. ‘Ik werd gefeliciteerd, omdat ik in aanmerking kwam voor euthanasie. Maar heb bedankt en verteld dat ik Jezus wil volgen.’

‘Wat mooi! En hoe gaat het nu met je?’ Klaas vertelt dat hij vrijwilliger is geworden in de inloop en binnenkort een Alpha-cursus gaat volgen. Waar één kopje koffie wel niet toe kan leiden! Niet alle verhalen lopen helaas zo goed af. Velen komen en gaan, maar God raakt nog steeds mensen aan en gebruikt jou en mij daarbij.

Inzetten voor kwetsbare mensen

In Psalm 147:3 staat de belofte: ‘De Heer geneest de gebrokenen van hart en verbindt hun wonden.’ Daarom blijven wij ons inzetten voor kwetsbare mensen in Nederland: mensen die dakloos zijn, kinderen in armoede, mensen in de prostitutie en mensen die te maken hebben met verslaving.

We zijn er voor mensen als Klaas, die het soms niet meer zien zitten. We geven mensen niet op, maar bouwen aan een relatie. Dat doen we omdat we geloven dat Jezus echte vrijheid geeft. Wilt u meebidden en meehelpen om ons werk mogelijk te maken door een gift? Uw gebed en steun kan levens totaal veranderen!

Meer over Tot Heil Des Volks (THDV)

Klaas (niet zijn echte naam) krijgt hulp van WAL-125, onderdeel van THDV. THDV werkt in Nederland met mensen die dakloos zijn, kinderen in armoede, mensen in prostitutie en mensen die te maken hebben met verslaving. Wij kiezen ervoor om hen echt te zien.

Een kopje koffie bij de inloop of een luisterend oor aan het raam. We bouwen aan de relatie en geven niet op, omdat we geloven dat Jezus echte vrijheid geeft. Hij zet ons in beweging om de ander echt te zien. Help jij ook mee om de ander te zien? Steun het werk van THDV met een gift en geef voor omzien naar elkaar!

Auteur: Joël Voordewind, algemeen directeur THDV
Beeld: Tot heil des Volks
Web: www.thdv.nl
Doneren: Geef een gift aan THDV

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies