Bijzondere samenwerking van hulporganisaties voor Oekraïne

In het afgelopen voorjaar hebben vier hulporganisaties, Kom over en help, Vrienden van Zhitomir, Ondersteuning Gereformeerd Onderwijs en Christian Refugee Relief, een gezamenlijke scholenactie georganiseerd. Duizenden leerlingen vanuit het basis- en voortgezet onderwijs uit heel Nederland hebben zich ingezet om geld op te halen voor noodhulp in het door de oorlog zwaar getroffen land. De actie heeft 280.000 euro opgebracht. Een prachtig bedrag, maar de oorlog gaat door en hulp blijft nodig.

De scholenactie kon door de diverse scholen op verschillende manieren worden ingevuld. Voorafgaand aan de vele acties gaven de stichtingen voorlichting op de scholen om zo bewustwording bij de leerlingen te creëren. Tijdens het afsluitende concert in de Laurenskerk van Rotterdam op 19 mei jl. kregen de verschillende organisaties een cheque overhandigd.

Blijvende samenwerking hulporganisaties

Omdat de onderlinge samenwerking zo goed verloopt is besloten om aan dit mooie initiatief een vervolg te geven. Samen met initiatiefneemster Esther Huijser is besloten om blijvend samen te werken en gebruik te maken van elkaars ervaring en netwerk. Op die manier komt de hulp daar terecht waar ze het hardst nodig is. De organisaties denken samen na over vervolgacties op scholen. Ook worden verschillende vormen van hulpverlening gecombineerd. Het bouwen van tijdelijke huisvesting, brengen van medicijnen, voedsel en babyvoeding gaat bijvoorbeeld samen met het verspreiden van christelijke lectuur en lesmateriaal.

Hulp is hard nodig

Inmiddels zijn, dankzij de binnengekomen giften, de eerste gezamenlijke projecten gerealiseerd. Er is, via lokale partners in Oekraïne, een bus aangeschaft voor humanitaire transporten naar het frontgebied. Ook worden er huizen ter beschikking gesteld aan Oekraïners die hun eigen woning door bombardementen zijn kwijtgeraakt. In de toekomst hopen de verschillende organisaties nog veel meer te kunnen betekenen voor mensen in Oekraïne. Zeker nu de winter voor de deur staat en de situatie steeds uitzichtlozer wordt.

Foto

Op de foto van links naar rechts: Gerben Heldoorn (Kom over en help), Nico van de Breevaart (OGO), Daniël van der Leer (CRR), Esther Huijser (initiatiefneemster), Marco Oosterwijk (Vrienden van Zhitomir) en André Stam (CRR).

Foto: Cees van de Wal
Auteur: Gerben Heldoorn
Web: www.actievooroekraine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies