Museum Rotterdam 1940-1945 NU maakt je bewust van eenzijdige berichtgeving

Het bombardement op de stad Rotterdam is ruim driekwart eeuw geleden, maar dreunt nog steeds na in Rotterdam. De Experience in het Museum aan de Coolhaven in Rotterdam 1940-1945 NU zet je midden in het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt?

We zien in de laatste jaren parallellen met de gebeurtenissen in en rond de Tweede Wereldoorlog. Daarom is een bezoek aan dit Museum Rotterdam 1940-1945 aan te raden is. Het maakt je bewust van de vaak eenzijdige berichtgeving, van het gemak waarmee je zelf kunt meegaan in een bepaalde gedachtegang en ook van je eigen houding tegenover de Joden in ons land. 

Joden voelen zich steeds onveiliger

Joden in Nederland voelen zich steeds onveiliger. In gesprekken met het CIDI zeggen jongeren weleens hun Joodse uitingen zoals een davidster te verstoppen. Op die manier proberen zij vervelende opmerkingen of agressie te voorkomen.

Vorige week was er een manifestatie voor Israël in Amsterdam. Na afloop werd de aanwezigen aangeraden om de meegebrachte Israëlische vlaggen op te bergen bij het verlaten van de Dam voor eigen veiligheid. Even later liep er wel en man met een Palestijnse vlag door de straten, dat is kennelijk niet gevaarlijk en wordt gewoon toegestaan. 

Rotterdam staat betoging Hamas-aanhangers toe

In Rotterdam is sinds een week veel onrust, omdat burgemeester Aboutaleb te laat was met steunbetuiging aan de slachtoffers van de terreuraanslagen van Hamas in Israël. Daarna weigerde hij ook de vlag voor Israël te hijsen op het stadhuis. De Joodse gemeenschap in Rotterdam was diep geschokt door het gebrek aan steun, en noemde het onaanvaardbaar dat zondag wel een betoging van Hamas-aanhangers was toegestaan in Rotterdam.

VVD-raadslid Simon Becker in Rotterdam zei donderdag: “In Rotterdam zou iedereen in vrijheid en veiligheid moeten kunnen leven. We krijgen de laatste week toch veel signalen van de Joodse gemeenschap dat dit niet zo is. Dat doet mij veel verdriet en dat vind ik pijnlijk om te horen.”

Een belangrijk onderdeel van het bezoek is de indringende Experience. Je neemt plaats aan een acht meter lange touchscreen-tafel. En voor je het weet is het 14 mei 1940. Bommen vallen, de stad brandt, mensen schreeuwen, gebouwen storten in en huizen zijn vernietigd. En dan is er ineens niets meer. Een troosteloze kale vlakte.

Toch is dit niet het einde van de stad. De Rotterdammers pakken samen de draad weer op en de wederopbouw is een feit. In deze korte film beleef je de oorlog van dichtbij en je ziet waardoor de stad Rotterdam zo anders is geworden dan de meeste steden in Nederland.

Collectie en verhalen

In een 28 meter lange vitrinegalerij staan bijna alle objecten uit onze verzameling opgesteld. Er zijn wapens te zien en uniformen, maar ook alledaagse voorwerpen waarvan je niet een twee drie begrijpt waarom. Achter die soms doodgewone dingen steken vaak bijzondere verhalen. Zoals de porseleinen klompjes van mevrouw Smit, gekregen op de kermis van haar eerste vriendje. Of de trein van blik en hout voor Gerhard, gemaakt door zijn vader toen ze waren ondergedoken. Voorwerpen en verhalen. Samen onderdeel van onze geschiedenis. Een geschiedenis die alleen bewaard blijft als we de verhalen blijven vertellen.

Educatie

Tot nu toe is de herdenking van de Tweede Wereldoorlog vooral iets van de Nederlanders die het echt hebben meegemaakt. Nu deze generatie langzaam wegvalt, wordt de behoefte aan educatie over de Tweede Wereldoorlog groter. Het bereiken van jongeren is dan ook een van onze voornaamste doelen. We doen dit met prikkelende programma´s en maken gebruik van moderne middelen als touch-screens en iPads.

De Bouwplaats

In De Bouwplaats leren bezoekers hoe je kunt meebouwen aan een fijne stad. Ze werken daar niet met steen en cement maar met sociale gereedschappen.

Verhalen vertellen

In het programma Verhalen Vertellen gaan deelnemers aan de slag met de voorwerpen en verhalen uit onze collectie. De opdracht is in een korte videoclip een van die voorwerpen met verhaal voor het voetlicht te brengen.

Onder spanning

In Onder Spanning worden jongeren aan het denken gezet over het maken van keuzes. In een sferische en dynamische ruimte met geprojecteerde animaties, video mapping en prikkelende stellingen, vormen leerlingen hun mening en verdedigen ze hun standpunt over belangrijke maatschappelijke thema’s.

Informatie

Permanente tentoonstelling
Museum Rotterdam 1940-1945 NU, Coolhaven 375, Rotterdam
Entree volwassenen: € 10,- p.p.
Entree kinderen t/m 17 jaar: gratis
Eerste zaterdag van de maand gratis toegang

Openingstijden:
di t/m za: van 10 tot 17 uur
zo: van 11 tot 17 uur

Meer informatie: museumrotterdam.nl/40-45-nu
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies