Jacolien Schaap: Dit lied hield me dichtbij God in een zware periode

Muziek is vervlochten met het geloofsleven. Bij ingetogen aanbidding, feestelijke vieringen of eeuwenoude plechtigheden. Muziek helpt om te genieten en te bewonderen, maar ook om te rouwen en verdriet te uiten. Sommige nummers verwerven door de jaren heen een geliefde status. In de nieuwe EO-podcast Dit is mijn lied worden de belangrijkste liederen uit verschillende christelijke tradities besproken, ontleed en gevierd.

Elke aflevering staat een lied centraal dat in verschillende uitvoeringen en fragmenten te horen is. Schrijvers, zangers en componisten delen hoe zo’n nummer tot stand komt. Bekende en minder bekende liefhebbers vertellen over hun verhalen en ervaringen bij dat specifieke lied. Deze podcast helpt om weer met nieuwe oren naar deze bijzondere liederen te luisteren.

18 oktober: Ik zal er zijn van Sela

“Wat is daar gebeurd?” Het leek wel alsof het ontstaan van ‘Ik zal er zijn’ van de band Sela alle betrokkenen overviel. Een ‘door God geleide toevalstreffer’ volgens tekstschrijver Hans Maat, die na een idee van Kinga Bán de tekst maakte. Ook componist Adrian Roest en zanger Frans Korpershoek komen aan het woord. Dominee Arie van der Veer vertelt hoe speciaal dit lied voor hem is, en Jacolien Schaap legt uit hoe dit lied haar dichtbij God gehouden heeft in een hele zware periode in haar leven.

Groot is uw trouw, o Heer

In het najaar van 2023 komen er tien verschillende podcastafleveringen, met in iedere aflevering een ander lied. Naast ‘Ik zal er zijn’ komen bijvoorbeeld ook ‘Lichtstad met uw paarlen poorten’, ‘Houd vol’ van Kees Kraayenoord en ‘Groot is Uw trouw o Heer’ aan bod.

Ontdekkingsreis

Podcastmaker Remco Hakkert: “In een tijd waarin het tempo vaak wordt opgeschroefd is het een voorrecht om in alle rust de mooiste liederen ruimschoots de aandacht te mogen geven. Hoe zijn deze liederen ontstaan? En wat zijn de persoonlijke verhalen achter deze liederen? Samen op ontdekkingsreis gaan en nóg meer betekenis vinden in die geliefde nummers.”

Meer informatie: www.eo.nl
Over Sela: www.sela.nl
Foto: Videostill Youtube
Auteur: Floris Spronk / EO

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies