Kolibrievlinders

Column – Sinds de zomers steeds warmer worden, verschijnen er midden in de zomer steeds vaker heel interessante vlinders in ons land, de kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum). Kolibrievlinders behoren tot de familie van de Sphingidae (Pijlstaarten), wat betekent dat het eigenlijk nachtvlinders zijn. Het zijn ook trekvlinders die tot 3000 km kunnen afleggen in 14 dagen. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa, tot het zuiden van de Alpen, en het noorden van Afrika, maar door de opwarming van de aarde verspreiden ze zich langzaam steeds verder naar het noorden.

Ze hebben een heel goed geheugen, ze zijn goed in het onthouden van rijke voedselplekken en bezoeken die tot er niets meer te halen valt, met behulp van hun zeer goede en opvallende ogen. Ze slaan 70 tot 90 keer per seconde met hun vleugels en halen tot 80 km/u!

Maar het meest opvallende aan hen is de manier waarop ze vliegen: ze zijn ongelooflijk snel en wanneer ze nectar uit een bloem zuigen, vliegen ze voor de bloem langs en slaan erop met hun lange tong. Ze kunnen zelfs de kleinste windbewegingen van de bloem compenseren, zodat de tong altijd in het midden van de bloemkelk zit.

Als fotograaf wil ik natuurlijk graag goede foto’s maken van de kolibrievlinder in onze tuin, maar dat is ontzettend moeilijk. Want ze zoemen onvoorspelbaar heen en weer en blijven tussen de 1 en misschien 3 seconden bij een bloem…

Als ik aan al deze kenmerken van de kolibrievlinder denk, komt er een zin van de Here Jezus in me op als ik naar de foto kijk, die Hij zei in Mattheüs 11:28: “Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.”

Voortdurend in beweging

En voordat iemand zich op het hoofd krabt en zich afvraagt wat dit vers met een bijzondere vlinder te maken heeft, wil ik snel de vraag wegnemen: lijkt ons leven ook niet op de een of andere manier op dat van de staart van de vlinder? We zijn voortdurend in beweging, rennen hierheen, rennen daarheen, springen naar rechts of naar links. We kunnen ons geen rust veroorloven, we hebben te veel afspraken, tijd is geld.

Zelfs onze kinderen hebben nauwelijks nog tijd om te spelen omdat hun agenda’s vaak zo angstaanjagend vol zijn.
Ik heb dit jaar voor het eerst slapende kolibrievlinders gezien, maar nooit voor lang, hij vliegt meteen door wanner hij verdachte bewegingen opmerkt. Hij is in een mum van tijd uit ons zicht verdwenen, om enige tijd later de overvloedige bloemen weer op te zoeken.

Geen rust

Ik zie mezelf terug in het gedrag van de kolibrievlinder: constant op zoek naar mooie, productieve bloesems, naar dat wat (ogenschijnlijk) plezier belooft, snel hier, dan daar, altijd in beweging, kom maar niet tot rust. En aan het eind van de dag heb ik dan wel veel meegemaakt waar ik blij van werd – maar ik kwam niet tot rust omdat ik niet genoeg tijd nam voor de Here Jezus!

De beste manier om tot rust te komen is bij Jezus. Hij nodigt ons ook expliciet uit om bij Hem tot rust te komen. Als de discipelen na een tocht vol indrukken bij Jezus terugkomen en beginnen te vertellen, zegt Hij eerst tegen hen in Marcus 6:31: “Komt u zelf mee naar een eenzame plaats, alleen, en rust wat uit.”

Een eenzame plek 

Onze omgeving, het pulserende leven om ons heen, belooft ons plezier en voldoening en omdat we van alles zoveel mogelijk in ons op willen nemen, merken we niet hoezeer we onze energie verspillen omdat we geen rust meer kunnen vinden. Misschien schrikken we ook van de gedachte aan een eenzame plek – en toch is dat precies de plek waar Jezus ons uitnodigt, zodat we bij Hem tot rust kunnen komen. In de aanwezigheid van de Heer Jezus ontdoen we ons van wat ons bezwaart en ons leven saai maakt. Hij alleen kan ons de rust geven die we nodig hebben in het leven.

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies