Derde broedpoging merel

Column – Dit jaar hadden we een merel in onze tuin die op de een of andere vreemde manier niet succesvol was in haar pogingen om een nest te bouwen en te broeden! Eerst probeerde ze een paar dagen lang haar nest te bouwen op de balk van de carport die aan het huis is vastgeschroefd. Maar elke poging mislukte en onder de carport lag de grond vol verloren nestmateriaal.

Voor de volgende poging koos ze het fietsmandje van mijn vrouw: toen mijn vrouw haar fiets pakte om iets te gaan doen, vluchtte de merel luid scheldend uit het mandje. Verbaasd zag mijn vrouw het eerste begin van een nieuw nest. We dachten niet dat ze verder zou bouwen, maar dat deed ze wel. Uiteindelijk lagen er 5 eieren in het nest. We haalden het mandje van de fiets en bonden het vast aan de carport, zodat de merel ongestoord verder kon broeden. Helaas heeft een dier later ook dit broedsel vernietigd.

Derde broedpoging

Maar de merel ging door en begon binnen korte tijd aan haar derde broedpoging. Ze bouwde opnieuw een nest onder de carport op een paar palen. Je kon al zien dat het heel snel gebouwd was – het was te losjes gebouwd. Ik weet niet hoeveel jonge vogels er in het nest zaten, maar een tijdje geleden vonden we een van deze jonge vogels dood op het gazon. Nog een paar dagen later zat een klein uitgevlogen jong in de zon achter de carport – een klein hoopje ellende dat te vroeg in het harde leven was gestort.

De start in het leven

Deze hele situatie voelde op de een of andere manier verkeerd, de start in het leven zou veiliger en soepeler moeten zijn.

En in deze context moest ik denken aan iets dat God ons vertelt via Jesaja in hoofdstuk 55, 8 + 9: “Want Mijn gedachten zijn niet uw gedachten, en uw wegen zijn niet Mijn wegen, spreekt de HEERE. Want zoals de hemel hoger is dan de aarde, zo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen en Mijn gedachten dan uw gedachten.”

Onze plannen

Misschien is dit precies wat ons zo vaak verdriet en zorgen bezorgt in ons leven: Hoe vaak we plannen hebben voor ons leven en het leven van onze kinderen en vaak denken dat het echt goede gedachten en ideeën zijn die we hebben. Dat onze plannen tot eer van God zouden moeten zijn en Hem dus zouden moeten behagen! Maar dan gebeurt er iets waardoor onze plannen plotseling volledig op hun kop komen te staan. En wat we zo goed hadden uitgedacht, waar we misschien wel vaak voor hadden gebeden, is ineens onmogelijk geworden!

Mijn ervaring

Ik heb in de loop der jaren verschillende van zulke situaties meegemaakt en ik voelde me als een vogeltje dat te vroeg uit het nest was gevallen en, tot overmaat van ramp, hard op zijn buik was geland. En ik heb dan bitter geklaagd tegen mijn God in die situaties dat Hij had toegestaan wat mijn plannen totaal dwarsboomde.

Deze situaties lijken nog niet zoveel veranderd te zijn, of de veranderingen waren zo onopvallend dat ik ze (nog) niet opmerkte. Maar ik geloof dat ik veel over mezelf heb geleerd en ook veel over God.

Mijn wensen

Ik heb opnieuw mogen zien dat mijn God van me houdt, ook al heeft Hij sommige van mijn wensen (nog) niet vervuld, of zal Hij ze op een heel andere manier vervullen dan ik me had voorgesteld. Ik weet nu dat mijn waarde voor God niet afhangt van het aantal wensen dat Hij voor mij vervult of van het aantal gebeden dat Hij voor mij heeft verhoord.

Ik ben waardevol voor God omdat ik Zijn schepsel ben en ik leef omdat Hij dat zo gewild heeft. Mijn Heer en Schepper heeft een plan met mijn leven en dat plan is goed voor mij. Dit erkennen is niet altijd makkelijk en ik moest en moet nog steeds leren om het in sommige situaties steeds opnieuw uit te werken!

Hemels perspectief

Ondertussen ben ik behoorlijk opgewonden om te zien hoe het in de hemel zal zijn als mijn Heer en Redder en ik terugkijken op mijn leven samen en ik eindelijk zal begrijpen waar Zijn gedachten hoger (en beter) waren dan mijn gedachten en Zijn wegen beter en rechtlijniger waren dan mijn wegen ooit hadden kunnen zijn. En ik ben er vrij zeker van dat mijn dankbaarheid, verbazing en aanbidding dat ik zelfs maar op deze plek mag zijn door Zijn genade, groter zal zijn dan al het andere!

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies