De VensterBijbel is gratis en zonder inlog te lezen

Er is een nieuwe digitale Bijbel verschenen: de VensterBijbel, gratis en zonder inlog te lezen op VensterBijbel.nl. Deze Bijbel is op een gemiddeld leesniveau geschreven en mikt op de ervaren bijbellezer. De tekst is gebaseerd op de Statenvertaling.

Doel was een bijbel te schrijven die wel dicht bij de Statenvertaling blijft, maar prettiger leest, begrijpelijker is en een geschikte tool is voor bijbelstudie. De tekst volgt de traditionele vers- en hoofdstukindeling van de Statenvertaling, waardoor hij bij uitstek geschikt is voor vergelijking met bijbels in andere talen.

De naam

De naam voor deze nieuwe Bijbel is geïnspireerd door Psalm 36:10 – ‘In uw licht zien wij het licht.’ “Zoals een venster ons van licht voorziet en een uitzicht biedt, zo biedt de Bijbel ons zicht op God en op zijn plan met de mens, hij geeft ons licht op ons levenspad en een blik op de toekomst.” aldus Jacoline Kleyn, de schrijfster. “Momenteel is de VensterBijbel uitsluitend via de website te lezen, maar we willen hem beslist ook in druk gaan uitgeven.”

Behalve lezen kan men ook verzen zoeken met de zoekfunctie. Via een account kan de lezer verzen opslaan. Ook is er een bladwijzerfunctie en een uitgebreid pakket verwijzingen naar parallelle bijbelgedeelten.

Stichting

De VensterBijbel is ondergebracht in Stichting VensterBijbel. De stichting gaat uit van de betrouwbaarheid van de Bijbel en wil in haar Bijbel recht doen aan het profetisch karakter van de teksten en de onderlinge samenhang van de verschillende Bijbelboeken.

Waarom de VensterBijbel?

Er is gebleken dat er behoefte is aan een dergelijke Bijbel, vooral bij de jongere generatie in de kerk, een Bijbel die prettig leest maar wel zijn diepgang behoudt en geschikt is voor bijbelstudie. Ook voor de liefhebbers van de Statenvertaling een mooi alternatief.

Werkwijze

Er is negen jaar intensief aan de VensterBijbel gewerkt en proeflezers van diverse kerkelijke achtergrond hebben geholpen om tot een goed eindresultaat te komen. Naast de Statenvertaling zijn vele, merendeels Engelstalige, vertalingen geraadpleegd, waaronder een interlineaire vertaling Hebreeuws-Engels en Grieks-Engels. “Momenteel wordt er hier en daar nog geschaafd aan de tekst. We hopen dat gebruikers van de website fouten die ze tegenkomen of punten die aandacht behoeven aan ons willen doorgeven”, aldus Jacoline Kleyn.

Link met BasisBijbel

Jacoline Kleyn is tevens de vertaalster van de laagdrempelige BasisBijbel (© Stichting BasisBijbel 2013), die in 2016 in druk werd uitgebracht en waarvan inmiddels de 7e druk verscheen. Haar liefde voor de Bijbel ontstond in haar studententijd, bij de Navigators.

VensterBijbel: Bijbel gebaseerd op de Statenvertaling
Auteur: Jacoline Kleyn – stichting VensterBijbel
Meer informatie: www.vensterbijbel.nl
Uitgebracht door Stichting Vensterbijbel
Foto: Jacoline Kleyn

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies