Lied met videoclip ter nagedachtenis aan Corrie ten Boom

Vandaag 15 april is het precies 40 jaar geleden dat Corrie ten Boom is overleden, en vandaag worden het nummer en de videoclip gepresenteerd. Het borduurwerk van Corrie ten Boom speelt hierbij een belangrijke rol… De Friese zangeres Nynke Dandan uit De Westereen heeft een nummer met videoclip gemaakt ter nagedachtenis aan Corrie ten Boom. NederlandsWeekblad sprak hierover met Nynke.

Corrie ten Boom was een Nederlandse evangeliste en verzetsstrijder die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan Joodse vluchtelingen en andere onderduikers. Ze werd gearresteerd maar overleefde concentratiekamp Ravensbrück. Na de oorlog bezocht Corrie meer dan zestig landen om het woord van God te verspreiden. Een borduurwerk met een gedicht maakten vast onderdeel uit van haar lezingen.

De Friese zangeres Nynke Dandan heeft het gedicht gebruikt als inspiratiebron voor een nieuw nummer, getiteld ‘Weef mij’. De single en de videoclip, opgenomen in het Corrie ten Boom Huis, een museum in Haarlem, worden op 15 april gepresenteerd ter nagedachtenis aan de verzetsheldin.

Nynke, kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Nynke Dandan. Getrouwd met Youssef Dandan en samen hebben we 4 prachtige kinderen. 40 jaar geleden ben ik geboren en opgegroeid in een liefdevol en hecht gezin met twee fantastische broers en een lieve zus. 
Mijn liefde voor muziek begon al jong. Als meisje groeide ik op in de traditionele kerk en leerde daar de psalmen en gezangen kennen. Op de zondagsschool zongen we prachtige kinderliedjes die mijn hart vervulden met liefde voor de Heer. Mijn ouders hielden van diverse muziek soorten.  Zo kwam ik dus al jong met veel verschillende muziek stijlen in aanraking en ontdekte dat er muzikaal veel mogelijk was. Toen ik 8 jaar oud was ging ik zingen bij een kinderkoor in ons dorp. Daar genoot ik van samen zingen en muziek maken. 

Je bent nu zangeres, hoe is dat begonnen?

Op mijn elfde ging ik op gitaarles en begon al snel mijn eigen liedjes te schrijven en maken. Dit resulteerde in een eerste radio optreden op de lokale radio zender. Fantastisch was dat! Ik wist dat hier mijn hart lag! Mijn gevoelens en gedachten verweven in muziek! 
Rond mijn 14e ging ik bij het gospelkoor van onze kerk en genoot daar van liederen van het Oslo Gospel Choir en leerde allerlei nieuwe zangstijlen. Toen ik 17 jaar oud was ontdekte ik de Bethel kerk in Drachten en daar maakte ik een ontwikkeling door in mijn geloofsleven. Ik wilde me graag aansluiten bij deze gemeente en ben actief geworden in het muziekteam. Alles was nieuw daar en het was een fantastische leerschool zowel op muzikaal als op persoonlijk gebied.
Hier heb ik jarenlang met veel passie en toewijding de gemeente mogen dienen. We trokken met een team door heel Nederland en verzorgden allerlei diensten voor de EO, jongerenweekenden, Opwekking en ook in de Bron in Dalfsen. Een hoogtepunt was dat we mee mochten werken aan cd-opnames van stichting Opwekking. Een prachtig project. Daarna werd ik aanbiddingsleider en deed coaching binnen onze gemeente. Een rijke tijd. 

Je bent ook moeder, is dat te combineren?

Toen ik 21 was verwachten we ons eerste kindje en al snel volgden er meer. Op mijn 28e hadden we vier prachtige kinderen! Het werd lastig om naast mijn eigen bedrijf alle ballen hoog te houden. De muziek kwam even op een laag pitje. Maar mijn vurig verlangen om nog iets met mijn eigen liederen te gaan doen vlamde onverminderd door. 
Mijn muzikale reis pakte ik weer op door samen met Royal Mission op pad te gaan. Zo trokken we langs allerlei PKN gemeenten in het noorden. Hier herkende ik weer veel vanuit mijn jeugd en ontdekte dat God overal te vinden is. Hij is niet afhankelijk van een bepaalde kerk of voorganger… Hij is  overal. 
We starten met geloofsgroei-avonden en zo volgenden er vele optredens in ons eigen mooie Friesland. 

Eigen teksten

Mijn verlangen om iets met mijn eigen teksten te gaan doen werd groter en God spoorde mij aan om de stap te zetten. Hij opende letterlijk mijn ogen op een mooie middag met vriendinnen. We vertelden elkaar onze grootse droom en ik kon hem niet eens uitspreken… Simpelweg omdat het me ook beangstigende. Bang om te falen en dat mensen er om moesten lachen, dat het kinderachtig zou zijn om te dromen van een podium met liedjes die in mijn hart liggen… Het was natuurlijk ook een droom uit mijn kindertijd dus had  ik hem gekoppeld aan kinderachtig… Maar God liet me zien dat Hij door de jaren heen mij heeft mogen kneden, vormen en leiden. Door mooie en moeilijke tijden. Hierdoor is mijn liefde voor Hem zo gegroeid dat ik deze stap nu kon zetten voor Hem en niet voor mezelf.

Elly Zuiderveld

Ondertussen kreeg ik contact van Elly Zuiderveld en liet haar een aantal van mijn teksten lezen en liederen luisteren. Ze was meteen enthousiast en spoorde me aan om tot actie over te gaan. 
Inmiddels zijn onze kinderen David 18 jaar, Noa 17 jaar, Sem 15 jaar en Anna Rosa 12 jaar oud en zijn ze op een leeftijd gekomen dat ze iets zelfstandiger worden. Dus ik kan ons huis weer wat vaker verlaten. Nu ik veel op pad ben, merk hoe heerlijk het is om de avonturen met God te beleven, ik geniet met volle teugen! 

God opent deuren

Ontzettend dankbaar ben ik voor alle deuren die God steeds opent op Zijn tijd. Hij beschermt me door de dingen op Zijn tijd te laten gebeuren! Ik ben nogal enthousiast en ondernemend en wil er altijd meteen vol voor gaan! Maar ik heb geleerd dat ik het eerst in Zijn hand mag leggen en rustig wachten… Hij weet wat ik en wat mijn gezin aankunnen! Hij voorziet!

• Op 13 september 2021 was het dan zover! Mijn eerste eigen lied werd een feit. “Hoe mooi” Een lied met een vrolijke melodie. Hierin laat ik mijn gevoel spreken over de chaos en verwarring van de wereld. En vraag ik God me hier doorheen te leiden.
• December 2021 verscheen het nummer: “Je doet het niet alleen”. Een vertaling van het lied Your’e Gonna Be Ok van Jenn Jonhnshon.
• In 2022 verscheen het lied: “Zachtjes huilt de hemel nu”. In dit lied probeer ik het verdriet van God te verwoorden waneer Hij naar de aarde kijkt.
Deze liederen zijn te beluisteren op YouTube en Spotify

Borduurwerk Corrie ten Boom

Mijn nieuwste lied komt voort uit een gedicht van Corrie ten Boom. Haar gedicht over het borduurwerk heb ik op een melodie gezet. De melodie ademt Israël uit, het zo geliefde volk van de familie ten Boom. Zij was voor velen van ons een grote inspiratiebron die diepe bijbelteksten zo eenvoudig en praktisch uit kon  leggen. Ze heeft een schat aan woorden en voorbeelden nagelaten.

Bij het maken van dit lied werkte ik samen met Peter van Essen. Hij heeft een prachtig muzikaal arrangement voor het lied geschreven. Luca Genta speelt cello en Peter viool en piano. 
We hebben dit live opgenomen in het Corrie ten Boom huis te Haarlem. We deden dit live omdat dat de meest pure vorm is. Geen strakke gelikte clip met flitsende beelden… eenvoud en soberheid mogen de overhand hebben. Zoals Corrie ook was, puur, eenvoudig… het gaat om de boodschap! 
Het Corrie ten Boom-huis heeft ons idee enthousiast ontvangen. Dit jaar is het precies 40 jaar geleden dat Corrie ten Boom naar haar Hemelse huis is gegaan. De release heeft plaatsgevonden op haar sterf-en geboortedag 15 april 2023. Ook het Corrie ten Boom-huis zal hier vandaag bij stilstaan.

Vandaag

We presenteren vandaag de videoclip op YouTube, via een aantal social media kanalen en op mijn spotify kanaal. Aan het eind van de video geef ik nog een korte toelichting over het bijzondere verhaal achter het borduurwerk van Corrie ten Boom. 

Volg Nynke: Instagram
Meer muziek van Nynke: Spotify
Of kijk op: FaceBook
Auteur: Redactie NederlandsWeekblad / Nynke Dandan
Foto: Nynke Dandan

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies