Rokus Maasland van The Bowery: Hoe gaat de Bijbel om met gebrokenheid

In de donkere dagen voor kerst voelen veel mensen het gemis van geliefden, verdriet en moeheid sterker dan anders. Maar erover praten is vaak toch lastig. Rokus Maasland, zanger van The Bowery, onderzocht hoe de Bijbel omgaat met gebrokenheid. Hij sprak er met zijn vader die predikant is over en die raadde hem aan om Psalm 13 te lezen. Dit resulteerde in een reis naar de Amerikaanse stad Nashville, een zestal nieuwe songs en een boek over die Psalm.

“Samen met mijn vriend Rob Buis ging ik naar Nashville. Vooraf hadden we ons verdiept in de muziek die daar gemaakt is”, vertelt hij in een interview. Ze onderzochten de typische Nashville-sound. “Wat zorgt ervoor dat je meteen hoort dat een lied daar geschreven is? Wat gebeurt er met de akkoorden en waar gaan de nummers over? We ontdekten dat de sound vaak country-achtig is en dat de songs verhalen vertellen van mensen die vaak bij naam worden genoemd. Ik wilde vijf liedjes maken over gebrokenheid, met fictieve verhalen waarin mensen aan het eind van de dag hun handen vouwen en op God vertrouwen evenals David. In het laatste zesde lied komen alle verhalen op zondagochtend samen, wanneer de kerkdeuren open gaan.” Ze hadden diverse singer-songwriters uit Nashville gevraagd of ze mee wilden werken en onder andere de bekende zangeres Cindy Morgan en Josh Baldwin van het collectief Bethel Music zegden toe mee te willen doen.

Vertrouwen

“Hoe lang nog, Heer, zult U mij vergeten? Hoe lang nog verbergt U voor mij Uw gelaat? Hoe lang nog wordt mijn ziel gekweld door zorgen en mijn hart door verdriet overstelpt, dag aan dag?” Psalm 13 staat vol vragen, maar eindigt hoopvol. “Ik vertrouw op Uw liefde. Mijn hart zal juichen omdat U redding brengt. Ik zal zingen voor de Heer. Hij heeft naar mij omgezien.” Dat David ondanks al zijn vragen afsluit met woorden van vertrouwen, inspireerde Maasland en Buis tot het schrijven van de liederen en bedenken van de verhalen in het boek. Gebed speelt een belangrijke rol in de verhalen. De hoofdpersonen zoeken God op met hun vragen en leggen ze bij Hem neer. Op Hem is hun hoop gericht. De hoofdpersonen kennen elkaar en gaan naar dezelfde kerk. In deze gemeenschap leven de mensen met elkaar mee. In het laatste lied ‘All You Weary’ komen hun verhalen samen en staat de uitspraak van Jezus centraal die allen die vermoeid en belast zijn, uitnodigt om bij Hem te komen.

Inleving

“De personen uit het boek zijn bedacht, net als de plek waar ze wonen. Maar naast je in de kerkbanken kunnen mensen zitten die ook een geliefde verloren zijn, een ziekte hebben die niet genas of een relatie die niet te helen was”, legt Maasland uit. De verhalen zijn sterk vanuit Nashville geschreven, met Amerikaanse namen. Na het lezen over jack, die zijn vrouw Marie verloor, kom je als lezer bij Mieke uit die man verloor door een ziekte. “Dan realiseer je je als lezer: dit kan gewoon bij mij in de straat gebeuren.”
Het boek is prachtig vormgegeven met sfeervolle illustraties en kleurenfoto’s. Maasland heeft zijn best gedaan om zich in te leven in de trauma’s die de personages ervoeren. “De persoonlijke verhalen van de zogeheten ‘meemakers’ hebben mij ook veel input gegeven”, licht hij toe.

Theatertour

Het is een multimediaal project waaraan ook een theatertour gekoppeld is die doorgaat tot april 2025. The Bowery, vergezeld van een band met topmuzikanten, reist door het hele land en doet onder andere Kampen, Goes, Gouda en Veenendaal aan.

Allen die vermoeid en belast zijn, Rokus Maasland, Uitgeverij Brandaan, Amersfoort, 2024, 208 blz’s, 24,99 euro

Auteur: Rosanne de Boer
Foto: © Bert Vonk
Web: www.thebowerymusic.com
Boek: Bestellen

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies