Amir Tsarfati: Chag Sukkot Sameach!

Amir Tsarfati: Shalom! Met al het slechte nieuws waarover we de afgelopen maanden hebben gelezen, leek het me goed om deze nieuwsbrief te beginnen met een paar vreugdevolle woorden: Chag Sukkot Sameach!

Woensdagavond begon de week van Sukkot, of het Loofhuttenfeest. De feesten die de Heer heeft ingesteld in de Pentateuch zijn symbolen van Gods verbond van verlossing met Israël en de hele mensheid. In elke herdenking of viering vinden we zowel een herinnering aan Israëls gebondenheid en slavernij als een hoop op het beloofde land.

Het Loofhuttenfeest is het laatste van de zeven feesten die in Leviticus 23 worden genoemd. Het is dus geen verrassing dat het een viering is. Als je een ware volgeling van God bent, is er altijd een goede afloop. De Heer droeg Mozes op om Sukkot te vieren met offers en om de week af te sluiten met een sabbatsrust. Maar het meest bijzondere onderdeel van de viering werd gevormd door het verblijf waarin het volk de week moest doorbrengen.

Leviticus 23:42-43 – ‘Zeven dagen moet u in de loofhutten wonen. Alle ingezetenen van Israël moeten in loofhutten wonen, zodat de generaties na u weten dat Ik de Israëlieten in loofhutten liet wonen, toen Ik hen uit het land Egypte geleid heb. Ik ben de HEERE, uw God.’

Dit moest een ervaring zijn die zou herinneren aan Gods trouw. ‘Pap, waarom slapen we in deze loofhut terwijl we een prima huis hebben?’ ‘Omdat God vele jaren geleden onze voorouders uit de slavernij in Egypte heeft geleid. Daarna zorgde Hij meer dan veertig jaar lang dag na dag voor hen in de woestijn – Hij gaf hun voedsel om te eten en water om te drinken. Op zo’n God kunnen wij in alles vertrouwen.’

Voorafschaduwing van Gods verlossingsplan

Maar meer nog dan dat Sukkot een beeld is van Gods zorg voor Zijn volk, is het een voorafschaduwing van Gods verlossingsplan. Van alle feesten die door Israël worden gevierd, is dit het enige feest waarvan gezegd wordt dat het door alle volken zal worden gevierd. De profeet Zacharia zegt: ‘Het zal geschieden dat al de overgeblevenen van alle heidenvolken die tegen Jeruzalem zijn opgerukt, van jaar tot jaar zullen opgaan om zich neer te buigen voor de Koning, de HEERE van de legermachten, en om het Loofhuttenfeest te vieren’ (Zach. 14:16). Alle volken die naar Jeruzalem komen voor het vieren van een jaarlijks Joods feest? Dat klinkt eerlijk gezegd wel wat verrassend.

Zoals alle feesten, en vele profetieën, heeft het Loofhuttenfeest zowel een nabije schaduw als een toekomstige vervulling. Voor de nabije toekomst herinnert Sukkot ons eraan dat God trouw voorzag in alles wat Zijn volk nodig had, en hen beschermde totdat zij het beloofde land bereikten. In de toekomst zal het een herinnering zijn aan hoe God voorzag in de middelen en de bescherming om de Zijnen naar Zijn koninkrijk te brengen. De Zijnen zijn zij die hun leven aan de Verlosser hebben gegeven. Het middel is genade door geloof in de kruisiging en opstanding van Jezus. De bescherming wordt gevonden in de dood voor gelovigen die al gestorven zijn, en de opname voor de gelovigen van de Gemeente die in leven zijn wanneer God op het punt staat om Zijn zeven jaar durende reiniging van de aarde te beginnen tijdens de grote verdrukking, en de opstanding van het lichaam voor allen die zich met Jezus verenigd hebben voor, tijdens of onmiddellijk na de verdrukking.

Als de grote verdrukking voorbij is, de Gemeente is teruggekeerd naar de aarde en heel Israël individueel berouw heeft getoond en verlost is, dan zullen we het nieuwe beloofde land binnengaan. Het zal een duizendjarig koninkrijk zijn waarover Jezus Zelf zal regeren vanaf Zijn troon in Jeruzalem. Dit zal ook een tijd zijn waarin alle volken naar Jeruzalem zullen komen om herinnerd te worden aan hoe het was toen we worstelden in de tijdelijke woningen van onze lichamen. We zullen terugblikken op hoe God er altijd voor ons was en ons erdoorheen droeg. En we zullen vol vreugde Zijn Naam prijzen als we het eeuwige leven vieren dat Hij ons gaf door het offer van de Messias.

Dus: Chag Sukkot Sameach! Gelukkig Loofhuttenfeest! Het is zo goed om te midden van de duisternis van deze wereld eraan te denken dat er een stralend licht is!

Het Midden-Oosten

Libanon

Voor het geval je denkt dat Israël, omdat het in Gaza op rolletjes liep, het idee opvatte om van de gelegenheid gebruik te maken en een neutraal Libanon aan te vallen, zal ik je een paar cijfers geven. In het jaar sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn er 13.400 raketten en drones vanuit Libanon op Israël afgevuurd. Vergelijk daarmee de 13.200 raketten uit Gaza, 400 raketten en drones uit Iran, 180 raketten en drones uit Jemen en 60 raketten uit Syrië. Hezbollah in Libanon vuurde als eerste op Israël en sindsdien zijn ze dat heel vaak blijven doen. Ze hebben de stier gepakt en krijgen nu de hoorns.

Die hoorns komen in de vorm van luchtaanvallen waarbij hoofdkwartieren, raketlanceerders en wapenopslagplaatsen vernietigd worden. Terroristenleiders zijn het doelwit en worden uitgeschakeld. Op de grond roeit de IDF de Radwan-troepen van Hezbollah uit en blaast hun tunnelsysteem op. In dorpen in het zuiden van Libanon worden Israëlische vlaggen gehesen terwijl de grondtroepen optrekken door het platteland. Tot nu toe is het voorspoedig verlopen. Maar er moet nog veel meer gebeuren.

De zware taak om de dreiging van Hezbollah uit te schakelen wordt nog duidelijker door wat er in de wapenopslagplaatsen is aangetroffen. Hezbollah was zich onmiskenbaar aan het voorbereiden op een langdurige oorlog. We hebben wapens gevonden uit Iran en Rusland, maar ook een aanzienlijk aantal Amerikaanse en Israëlische wapens. Israël dacht dat het de smokkel goed had afgeremd, maar nu blijkt dat het slechts 30 procent van de wapens die binnenkwamen heeft weten tegen te houden. Tot niemands verrassing vond al deze smokkelarij plaats onder de neus van de Verenigde Naties. Zoals je kunt lezen in het gedeelte over de VN hieronder, is het internationale orgaan zo antisemitisch geworden dat het, als het op Israël aankomt, opereert als een grote en goed gefinancierde terroristische organisatie.

Helaas heeft Hezbollah ook successen geboekt. Op zondag slaagde een drone van Hezbollah erin om ongemerkt de grens over te komen en de IDF-basis Binyamina te bereiken. Hij stortte door het dak van de eetzaal en liet 3 tot 4 kilo explosieven vol scherven ontploffen. Vier 19-jarige infanteristen in opleiding werden gedood door de ontploffing, terwijl nog eens 58 anderen gewond raakten. We rouwen om het verlies van deze jonge mannen die aan het begin van hun leven stonden.

Gaza

YAHYA SINWAR IS DOOD

Na al het volgen van Yahya Sinwar, de leider van Hamas, en alle gerichte pogingen om hem uit te schakelen die moesten worden afgebroken omdat hij zich omringde met onze gijzelaars, gebeurde het dat een soldaat in Rafah die een mortiergranaat afvuurde op drie willekeurige doelen, de moordenaar doodde. De cadet zag de drie terroristen en stuurde een dodelijke kogel hun kant op. Toen de soldaten de lichamen gingen identificeren, waren ze geschokt bij de ontdekking dat Sinwar erbij was. Er werd een identificatieproces opgestart dat nu voor 99 procent heeft bevestigd dat het DNA van één van de terroristen toebehoorde aan de massamoordenaar. Ik moet toegeven dat ik nogal sceptisch was toen ik het nieuws hoorde. Maar nu lijkt alles erop te wijzen dat het waar is. Het doet me denken aan de dood van koning Achab door een boogschutter die op goed geluk een pijl afschoot. Dit is echt Gods werk! Voor meer informatie: bekijk mijn korte Breaking News Update.

Israël gaat door met het opruimen van Hamas in het noorden van Gaza. Het terreurnetwerk heeft zich steeds verder verschanst en Israël heeft een bufferzone nodig zodat mensen die in het zuiden van het land wonen, dat kunnen doen zonder bang te hoeven zijn dat Hamas opnieuw de grens over zal stromen. Dat lijkt een logische reactie op een bloedbad. Althans, dat zou het zijn als we geen Joden waren.

De Verenigde Staten hebben nu officieel gedreigd met een wapenembargo als Israël de humanitaire hulp aan de Gazaanse burgers niet opschroeft. Israël reageerde daarop en ik denk dat het gesprek ongeveer als volgt verliep:
Israël: ‘Je beseft dat Hamas alle humanitaire hulp steelt en vervolgens het weinige dat ze zelf niet gebruiken aan het volk verkoopt?’
Washington: ‘Niet ons probleem.’
Israël: ‘Dat mensen gevaar lopen komt uitsluitend doordat Hamas de eigen bevolking als menselijk schild gebruikt.’
Washington: ‘Niet ons probleem.’
Israël: ‘Bovendien zouden daar sowieso geen burgers moeten zijn. We hebben ze keer op keer gewaarschuwd om daar weg te gaan omdat we naar binnen moeten om Hamas te bereiken.’
Washington: ‘Interessant. Niet ons probleem.’

Kamala Harris postte op X: ‘[Israël] moet meer doen om de stroom van hulp te bevorderen.’ Wanneer in de geschiedenis is een leger ooit onder druk gezet om zijn vijand van voedsel en kleding te voorzien? Moeten we ze munitie en raketten sturen als we toch bezig zijn? ‘Hé, wat jullie van Hamas ook willen, vul gewoon een aanvraagformulier in en we bezorgen het jullie als de wiedeweerga!’ Het is belachelijk. Het is dwaas. Waarom zet de VS Hamas niet onder druk om de burgers de humanitaire hulp te geven die ze gestolen hebben? Er is daar genoeg voedsel. Het is een belachelijke situatie en de enige reden waarom we onder druk worden gezet om onze vijanden te voeden, is omdat wij de Joden zijn, en de Joden worden verondersteld te doen wat hun gezegd wordt. Niemand zegt tegen Poetin dat hij hulp naar Oekraïne moet sturen. Saoedi-Arabië wordt niet onder druk gezet om de Houthi’s in Jemen te voeden. Misschien kan de VS de Iraniërs overhalen om wat hulp naar de Koerden te sturen. Dat zal nooit gebeuren, omdat het in elke andere context dan die van Israël als absoluut onzinnig zou worden beschouwd.

Westelijke Jordaanoever

Een terrorist kwam dinsdag Israël binnen vanaf de Westelijke Jordaanoever en begon langs de snelweg Route 4 ten noorden van Ashdod te lopen. Een politieagent in een auto zag hem en wenkte hem naar de kant voor een veiligheidscontrole. Terwijl de terrorist ernaartoe liep, opende hij het vuur en verwondde de 33-jarige politieagent Adir Kadosh dodelijk. Daarna schoot hij op andere voertuigen en verwondde nog vier mensen. Een vrijwilliger van de ambulancedienst beantwoordde het vuur en doodde de moordenaar. Gewoon weer een terreuraanslag vanaf de Westelijke Jordaanoever.

Verenigde Naties (UNIFIL)

Het zal niemand verbazen dat de Verenigde Naties Israël weer actief tegenwerken in een oorlogsgebied. In Gaza was het in de gedaante van UNRWA, een ‘humanitaire’ tak van de VN die moest toegeven dat sommige van haar leden Hamas hielpen tijdens en na het bloedbad van 7 oktober. Nu, in Libanon, is het de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) die Hezbollah actief helpt door zichzelf als menselijk schild te laten gebruiken. Premier Netanyahu heeft UNIFIL gesmeekt om posities te verplaatsen, zodat Israël de terroristen kan bereiken. Maar UNIFIL heeft dit geweigerd met de woorden: ‘We zijn in het zuiden van Libanon onder een mandaat van de Veiligheidsraad, dus het is belangrijk om een internationale aanwezigheid te behouden en de VN-vlag in het gebied te houden.’ Je moet bedenken dat UNIFIL al sinds 1978 in Libanon is. De Verenigde Naties zijn dus getuige geweest van de opslag van duizenden raketten, de bouw van kilometerslange tunnels en de training en voorbereiding van een groot leger voor een invasie in Israël. Toch deden ze niets om het te stoppen, en sloegen ze evenmin alarm. Maar waarom zouden ze ook? Als het doel Israël is, dan is alles in orde.

Iran

Hé, heb je gehoord over de Iraanse grenswachten die het vuur openden op 300 Afghaanse vluchtelingen en op 60 na ze allemaal doodden? Natuurlijk niet, ook al gebeurde het afgelopen zondag bij de grens met Kalagan. No Jews, no news.

Washington blijft druk uitoefenen op Israël om de vergelding tegen Iran te temperen voor de raketaanval met 200 raketten van het Islamitische regime op 1 oktober. Het lijkt er nu op dat Netanyahu bereid is om in te stemmen met matiging, waarbij hij aangeeft dat de reactie gericht zal zijn op militaire doelen en niet op nucleaire of oliedoelen. Dit is zeker een bescheiden reactie voor de kracht van de acties van Iran. Het lijkt mij echter dat Netanyahu zijn tijd afwacht, in de hoop op een nieuwe Amerikaanse regering. Als er een andere partij in het Witte Huis komt, dan zal hij waarschijnlijk groen licht krijgen om het nucleaire programma van Iran op een permanente manier aan te pakken.

De bediening

Hoe was het om op 7 oktober in het zuiden van Israël te vluchten, terwijl je het geweervuur van de terroristen steeds dichterbij hoorde komen? Daarmee begint de onze thiller The sick man’s rage. Het is een must-read voor iedereen die van Israël houdt en een beter begrip wil krijgen van wat de natie heeft doorgemaakt op 7 oktober en in de maanden daarna.

Mocht je je nog niet hebben aangemeld voor mijn Telegram-kanaal, dan raad ik je aan om dat vandaag nog te doen. Het is een bron van accuraat nieuws gezien door een lens van Bijbelse profetie. Als je mijn ‘Special Q & A Live: Israel at War’ gemist hebt, dan kun je die alsnog bekijken. Gedurende een uur beantwoorden we kijkersvragen die uitsluitend over de oorlog in Israël gaan. Tot slot had ik een geweldige tijd met Jan Markel, pastor Barry Stagner en Steve Yohn toen we virtueel rond de CONNECT-rondetafel zaten en spraken over het belang van de opname: ‘Why the rapture matters’. Het onderwerp is zo essentieel en brengt ongelooflijk veel hoop voor de gelovige.

Aanstaande woensdag, 23 oktober, om 10:00 AM, PDT is de eerste uitzending van ‘CONNECT: Authors’ Corner’. Mijn schrijfpartner Steve Yohn en ik bespreken daarin het schrijfproces van The sick man’s rage, een boek waarvan ik denk dat het onze beste en meest invloedrijke roman ooit is. We bespreken 7 oktober en hoe we onze beschrijving krachtig maar respectvol konden houden. Daarna kijken we naar de rest van het boek en hoe het hoofdonderwerp, Turkije, past in de profetische tijdlijn die we in de serie hebben uitgezet.

Hoe komen we aan onze hedendaagse Engelse vertalingen van de Bijbel? Op maandag 21 oktober om 10:00 AM, PDT bespreken we in ‘Explore the Bible: How We Got the English Bible’ de stappen die ons van Wycliffe helemaal naar de King James Bible brachten. In onze volgende uitzending onderzoeken we hoe we vanaf de King James bij de hedendaagse vertalingen zijn gekomen. Het is een fascinerende reis!

Bijbelse profetie: de relatie van de landen tot Israël

Tot slot wil ik je eraan herinneren dat de Bijbelse profetie zich niet in de eerste plaats bezighoudt met naties en hun politieke of militaire relaties met elkaar. In plaats daarvan gaat het om de relatie van die landen tot Israël. De Israëlische natie speelt een centrale rol in Gods profetische plan, en de gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis zijn alleen van belang wat betreft hun wisselwerking met of invloed op de Joodse natie. Gods handelen met rijken en naties door de tijd heen werd georkestreerd in relatie tot Zijn verbond met Zijn volk. Dus de profetische gebeurtenissen en het toekomstige hoogtepunt van Gods plan draaien om de rol van Israël in Zijn goddelijk plan.

Het begrijpen van Bijbelse profetie betekent het erkennen dat naties worden veroordeeld of gezegend op basis van hun behandeling van Israël, waarbij de eindtijd zich richt op Israëls herstel en rol in Gods koninkrijk. Dit perspectief plaatst Israël in het centrum van de profetie en maakt de zaken van naties ondergeschikt aan hun betrokkenheid bij Gods uitverkoren volk.

Dank

Heel hartelijk dank voor jullie gebeden en jullie trouwe steun aan Behold Israel. God gaat door met het uitvoeren van Zijn profetische plan, en we zijn ervan verzekerd dat Zijn dag snel nadert.

In de verwachting van Zijn komst,
Amir Tsarfati


Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze nieuwsbrief is vertaald door de redactie van Christelijk Nieuws vanuit de Nieuwsupdate van Amir van donderdag 17 oktober 2024.

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati
X / Twitter: x.com/beholdisrael

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies