Een groep kraanvogels

Column – Het was een heldere ochtend in november 2022 en ik was op pad met mijn camera. Ik had nog niet zoveel fotowaardige dingen gezien. Een andere natuurfotograaf kwam op mij af en we wisselden een paar woorden in de hoop van elkaar een goede tip te krijgen voor een mooi fotomoment.

Plotseling kondigde een groep kraanvogels met de onmiskenbare roep hun vertrek naar het zuiden aan. Omdat een grotere boom ons zicht blokkeerde, deed ik snel een paar stappen opzij om de kraanvogels te fotograferen – en tot mijn geluk was de ondergaande maan nog steeds duidelijk zichtbaar aan de hemel. Eén van de gemaakte foto’s is boven deze tekst te zien. Ik heb toen een beetje gezocht naar een passend bijbelvers en kwam deze tegen uit Spreuken 5, vers 21: “Want de wegen van een man zijn vóór de ogen van de HEERE, Hij weegt al zijn sporen.”

God kent ons

Het is dus een onbetwist feit dat God, onze Schepper, elke dag van ons leven kent, vanaf onze eerste schreeuw tot onze laatste ademtocht – lang voordat de schepping begon! Wat doet dit eigenlijk met ons? Worden we er rustig en blij van omdat God alles weet en dus precies weet met wie Hij uiteindelijk te maken krijgt? Dat wij en ons levenspad als een open boek voor Hem liggen? (Vergelijk Hebreeën 4:13). Of maakt kennis ons onzeker en ongelukkig omdat God zoveel meer weet dan wij, en ook precies de donkere plekken in onze ziel kent, en omdat we daarom niets voor Hem kunnen verbergen?
Ik word blij van dit vers omdat het de afgelopen dagen op een bijzondere manier voor mij begrijpelijk is geworden! 

Pleegouders

Mijn vrouw en ik zijn pleegouders en moesten onlangs een van “onze kinderen” laten gaan! De kleine jongen kwam bij ons toen hij 5 jaar oud was en nu, na iets meer dan 13 maanden, is hij herplaatst. We hebben een aantal intense maanden achter de rug omdat de kleine man zo ontzettend vol energie zat! Hij was duidelijk aanwezig, had een behoorlijk grote mond en een heel klein, zacht hart.

Kinderbijbel

We hadden ook vaak een beetje ruzie omdat hij soms heel andere ideeën had dan wij en ons daardoor spelbrekers vond. En hij heeft ongelooflijke gaven, hij kan bijvoorbeeld goed en snel leren. Hij leerde veel mooie liedjes van ons en luisterde keer op keer naar de kinderbijbel als luisterboek. Ik herinner me nog goed hoe hij met opwinding en grote ogen luisterde naar het verhaal van Abraham, waarin Abraham van God de opdracht kreeg zijn enige zoon te offeren en hoe God op het laatste moment in een plaatsvervanger voor Isaak voorzag.

Al snel kon hij woord voor woord vertellen wat hij had gehoord. Hij was altijd blij als er een kinderuurtje was in de kerkdienst. En nu, niet onverwacht maar voor ons wel te plotseling, moest hij verder. Wij hadden het graag gewild dat hij in het christelijke gezin was gekomen, maar er waren geen geschikte pleeggezinnen voor hem en dus was er alleen een woongroep die hem wilde opnemen.

Loslaten

En in deze situatie kreeg het vers uit Spreuken 5:21 voor mij een betekenis die goed bij onze situatie paste: we moeten hem loslaten en laten gaan, niet wetende hoe zijn pad hem verder zal leiden – maar God is er! Hij kent precies het levenspad van onze pleegzoon, Hij zorgde ervoor dat de jongen naar ons toe kwam, Hij gaf de jongen de gave om zo goed te kunnen leren, Hij zorgde ervoor dat er goede zaden werden gezaaid in zijn hart. En we kunnen alleen maar bidden dat onze Heer ervoor zal zorgen dat dit goede zaad ontkiemt en sterke wortels krijgt.

We moeten leren los te laten, maar onze God en Vader heeft de controle, vanaf de eerste schreeuw van ieder mens tot zijn laatste ademtocht. Hij heeft een plan voor het leven van onze pleegzoon en ook voor het leven van elk van mijn lezers. Het is goed om te weten dat ons leven niet aan blind, willekeurig toeval wordt overgelaten, maar dat ieder van ons door God gewenst en geliefd is en dat de grote, eeuwige God oprechte belangstelling voor een ieder van ons heeft.

Verzoek

En ik heb nog een dringend verzoek aan mijn lezers: als u christelijke pleeggezinnen in uw omgeving kent, wees dan alstublieft heel geduldig met de bijzondere kinderen, ook al kunnen ze veel stress veroorzaken! Laat deze kinderen zien dat ze geliefd en geaccepteerd worden en bid alstublieft voor hen en hun pleeggezinnen! Deze kinderen hebben in hun korte leven al te veel slechte dingen meegemaakt en denken dat het volkomen normaal is. Nu moeten ze leren wat het betekent om geliefd en geaccepteerd te worden! Dit vergt veel nederigheid en geduld van ons, maar het is de moeite waard omdat ook dit een dienst is die zeker gezien en rijkelijk beloond zal worden door onze Heer en Heiland.

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor deze site schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedeelten uit de Bijbel. Vertaling: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies