In het verborgene

Het winterkoninkje is een lieflijk vogeltje dat twee heel verschillende kanten heeft. Soms zit hij in de bovenste toppen van een struik of een kleine boom en zingt hij luid. Het is verbazingwekkend waartoe hij dan in staat is. Hij zit dan brutaal op zijn tak, zijn kleine staart rechtop, en zingt zijn lied.

Column – Het winterkoninkje is een lieflijk vogeltje dat twee heel verschillende kanten heeft. Soms zit hij in de bovenste toppen van een struik of een kleine boom en zingt hij luid. Het is verbazingwekkend waartoe hij dan in staat is. Hij zit dan brutaal op zijn tak, zijn kleine staart rechtop, en zingt zijn lied.

Bijna onzichtbaar

Maar hij kent ook andere momenten. Dan is hij bijna onzichtbaar in het dichte struikgewas verborgen en alleen een zacht ritselen verraadt zijn aanwezigheid. Maar hij beweegt er wel, fladdert door takken, struiken of riet en de lichte bewegingen van zijn zitstok verraden de plek waar hij zich op dat moment bevindt. En met een beetje geluk kun je hem daar ook ontdekken.

Zo is deze foto gemaakt. Ik had hem gehoord en wachtte op een goede gelegenheid om een foto te maken, maar het ventje glipte behendig door de takken van de wilg, soms kon ik hem zien en dan was hij weer onzichtbaar, om seconden later ergens anders weer tevoorschijn te komen. Hij lijkt een verborgen leven te leven, men vermoedt zijn aanwezigheid eerder dan dat men hem ziet – toch is hij er.

In het verborgene

De Heer Jezus vertelde zijn toehoorders in Mattheüs 6 twee belangrijke dingen over onze Vader in de hemel: “… uw Vader die in het verborgene is…” (vers 6 + 18) en “… uw Vader die in het verborgene ziet…” (Vers 4, 6 + 18). De Heer Jezus sprak deze zinnen toen Hij het had over aalmoezen geven, in het openbaar bidden en vasten.
Dit is iets dat veel in beweging kan zetten, maar het kan ook een groot gevaar in zich dragen. Het gevaar is ons zelfvertrouwen, maar ook ons zelfbeeld, de manier waarop we onszelf graag zien.

Luidkeels

Laten we eerlijk zijn – we vinden onszelf altijd het best als we door velen worden gezien en bewonderd – net zoals het winterkoninkje dat luidkeels zingt ergens hoog boven ons. Maar dat wat niemand ziet, ook al kan het nog zoveel goeds bewerken, lijkt ons op de een of andere manier veel minder aantrekkelijk, juist omdat het niet gezien en bewonderd wordt. Maar voor God is wat in het verborgen gebeurt waardevoller dan wat in het openbaar met veel tamtam wordt gepresenteerd! Want wat wij mensen graag “voor God” doen met veel publiciteit, trekt de eer naar onszelf en leidt het zicht af van God en Zijn handelen!

Zoon van een timmerman

Toch heeft de Heer Jezus zelf laten zien wat het betekent om “in het verborgene” te zijn en te handelen: “Hij heeft Zichzelf ontledigd door de gestalte van een slaaf aan te nemen en aan de mensen gelijk te worden” staat er in Filippenzen 2:7. Hij, die de wereld door Zijn Woord geschapen heeft, heeft zich verwaardigd om in een stal geboren te worden en de aangenomen Zoon van een timmerman te worden, om later de straf voor andermans schuld op Zich te nemen en oneervol te sterven aan het kruis.

En nog één gedachte voor allen die, misschien al vele jaren de onzichtbare en verborgen taken in de gemeente doen: u kent wel het pijnlijke gevoel wanneer anderen die in de schijnwerpers van de gemeentelijke dienst staan altijd uitbundig geprezen en geëerd worden, terwijl uw dienst niet eens het noemen waard lijkt!
Verlies dan de moed niet in uw dienst, want deze ene zin geldt speciaal voor u: “… en uw Vader die in het verborgene ziet, zal u belonen.”

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies