Hoe reageren we als er plotseling een storm in ons leven opsteekt?

Het was een dag met veel wind, de golven stormden het strand van Julianadorp op en het tij kwam op. Het strand daar is beveiligd met golfbrekers (in Duitsland worden deze constructies “kribben” genoemd) en het binnenkomende water breekt op deze constructies.

Helemaal vooraan, waar het water al erg onrustig was, zaten een paar scholeksters op zoek naar voedsel. Ze bleven kalm, zelfs toen de wild schuimende golven over hun poten spoelden. Ze voelden zich veilig omdat ze deze situatie kenden en hun risico nauwkeurig konden inschatten.

De kracht van de golven

Als wij mensen bij harde wind of zelfs bij storm op het strand staan, kunnen we gefascineerd zijn door de kracht van de golven en het geweld wanneer ze op het strand breken. Nou ja, soms voelen we ons te veilig en maken we een beetje een misrekening en dan komt er een grotere golf die plotseling over onze voeten of zelfs over onze zitplek spoelt omdat we het juiste moment hebben gemist om een paar meter hoger het strand op te gaan. Het is niet al te dramatisch en we kunnen erom lachen. Of misschien toch ook een beetje geïrriteerd zijn omdat we nat zijn geworden.

Storm in ons leven

Maar hoe reageren we als er plotseling een storm in ons leven opsteekt, als de golven van het leven zich plotseling dreigend hoog opstapelen en vlak voor ons heftig beginnen te schuimen – als de angst ons met kracht grijpt?

Er zijn veel situaties die ons grote angst kunnen bezorgen! Een dreigend ongeval dat we niet meer kunnen voorkomen; de arts die met een ernstig gezicht en een slechte diagnose naar onze spreekkamer komt; de baas die ons als werkloos afwijst; het klimaat, dat steeds duidelijker verandert; de oorlogen in Oekraïne en Israël; de steeds wijdverbreidere politieke radicalisering van rechtse partijen, die blijkbaar alle middelen gebruiken om de macht in de staat te grijpen; enzovoort…

Voor niets of niemand bang

Er zijn christenen die zeggen dat ze voor niets of niemand bang zijn. Om eerlijk te zijn, ik vind ze een beetje eng en ik geloof ze niet echt. Zelfs onze Heer Jezus was bang in de Hof van Gethsemane. Hij had verschrikkelijk angst, en Zijn zweet werd als grote druppels bloed, die op de aarde neervielen. Maar God liet Hem niet alleen in zijn angst, een engel kwam en sterkte Hem!

Petrus

En Petrus, de man met de grote mond en het nog grotere hart voor zijn Heer en Meester, had ook een beangstigende ervaring. Hij was met zijn medediscipelen in de storm op de Zee van Galilea. Als de Heer Jezus hen midden in de storm op het water ontmoet, zijn ze vol angst. Maar als ze de Heer Jezus herkennen, wil Petrus op bevel van de Heer over het water naar Hem toe komen. Hij stapt uit de boot en gaat naar zijn Heer en meester – maar:

‘Maar toen hij op de sterke wind lette, werd hij bevreesd, en toen hij begon te zinken, riep hij: Heere, red mij! Jezus stak meteen Zijn hand uit, greep hem vast en zei tegen hem: Kleingelovige, waarom hebt u getwijfeld?’ (Matteüs 14:30-31)

Eerlijk vertellen

Dus als we ons in levensomstandigheden bevinden die ons angst en zorgen geven, is het geen schande om onze angst en zorgen duidelijk te uiten aan de Heer Jezus (en misschien ook aan iemand in de pastorale zorg). Wij kunnen onze Heer Jezus eerlijk en duidelijk vertellen wat op ons drukt en wat ons zorgen baart, omdat Hij ons hart en al onze gedachten kent. En Hij kent onze angsten en nood; niets is te groot of te moeilijk voor Hem! Hij is degene die ook voor ons de goede oplossing heeft.

Nog één aanvulling: door Jesaja laat Hij ons in hoofdstuk 43, aan het begin van vers 2, zeggen: ‘Wanneer u zult gaan door het water, Ik zal bij u zijn, door rivieren, zij zullen u niet overspoelen.’

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor deze site schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedeelten uit de Bijbel. Vertaling: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies