Hoe helpen we jongeren om hoopvol in het leven te staan?

Op donderdag 7 november 2024 organiseert de Evangelische Hogeschool (EH) te Amersfoort een symposium met als thema ‘Generatie angststoornis?’. Dit symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van het boek ‘Generatie angststoornis’ van Jonathan Haidt en vindt plaats in de Brug kerk te Amersfoort.

Generatie angststoornis

Het boek ‘Generatie angststoornis’ van Jonathan Haidt heeft al veel stof doen opwaaien. Is de smartphone met alle sociale media inderdaad de boosdoener als het om het mentale welzijn van jongeren gaat? Kunnen we niet wat positievers zeggen over jongeren dan dat ze angstig zijn? Hoe kunnen we hen helpen om hoopvol te leven? Daar wordt over gesproken tijdens het EH-Symposium ‘Generatie angststoornis?’ op 7 november 2024.

Programma

Er komen bekende sprekers als Nelleke Plomp (Theoloog, gespecialiseerd in jongeren en de kerk), Joram Kaat (Presentator EO/initiatiefnemer van Life Rules) en Anne van Olst (foto, directeur EH). Ook zijn er oud-studenten van de EH die hun ervaringen delen en is er een forumbespreking. Het EH-Symposium vindt plaats in de Brug kerk, Schuilenburgerweg 2 te Amersfoort en duurt van 19.00 – 22.00 uur. Let op! Dit is de nieuwe (ruimere) locatie, omdat we vanwege de grote belangstelling voor dit symposium niet meer in onze eigen kantine passen. De toegang kost € 15,- per kaartje. Van tevoren aanmelden is verplicht en kan via de website: www.eh.nl/agenda.

Sprekers

Anne van Olst, directeur van de EH, zal het thema van de avond neerzetten vanuit de ervaring die de EH met jongeren heeft. Hij zal ingaan op de nieuwe generatie: inderdaad een ‘angstige generatie’ zoals Jonathan Haidt stelt, of eerder ‘generatie zelfvertrouwen’, zoals de titel van een ander boek stelt? Welke plaats nemen schermen en sociale media in als het om het welbevinden van de jongeren gaat? Hoe helpen we jongeren om hoopvol in het leven te staan?

Nelleke Plomp

Nelleke Plomp, theoloog en spreker, gespecialiseerd in de kerk en jongere generaties, gaat in op de vraag of Jonathan Haidt wel gelijk heeft met zijn analyse dat de mobiele telefoon de grote boosdoener is. Zijn er ook punten van kritiek te uiten in de richting van het boek van Haidt? Wijst Haidt inderdaad de juiste weg met de aanbevelingen die hij doet, of kunnen we er een verhaal naast of tegenover zetten? Welk verhaal is dat dan? Het is in ieder geval een verhaal met meer geloof en hoop dan Haidt te bieden heeft.

Joram Kaat

Joram Kaat, presentator bij de EO en bij Beam, neemt ons mee in zijn eigen levensverhaal, hoe hij zelf omging met de verslavende werking van sociale media. Hij heeft Life Rules opgestart om jongeren te helpen met het maken van goede keuzes en gedisciplineerd leven. Hoe kijkt Joram tegen de nieuwe generatie aan? Moeten we ons zorgen maken, of is er een veel hoopvoller verhaal te vertellen?

Naast deze sprekers zullen ook de jongeren zelf aan het woord komen. Twee oud-studenten van de EH vertellen wat ze herkennen van de zorgen die Jonathan Haidt geuit heeft en hoe zij zelf met hun mobiele telefoon omgaan. Welke keuzes maken zij en waarom?

Web: www.eh.nl
Auteur: Brenda Abrahamse
Beeld: Evangelische Hogeschool

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies