Bijna de helft van de Nederlanders (43%) vindt dat ze meer zouden moeten doen voor eenzame mensen in hun omgeving. Dat blijkt uit onderzoek dat DataIM in opdracht van het platform DIT (EO) heeft uitgevoerd. 47% staat open voor vrijwilligerswerk om eenzame mensen te helpen. Twee op de vijf mensen voelen zelfs een plicht om te helpen bij bekende gevallen van eenzaamheid.
Christenen zijn volgens dit onderzoek over het algemeen bereidwilliger dan niet-christenen om eenzame mensen te helpen, en/of doen dat al. 53% van christenen wil meer doen voor eenzame mensen, tegenover 39% van de niet-christenen. Ook vinden meer christenen (52%) dan niet-christenen (36%) dat het een plicht is om eenzame mensen te helpen.
Leeftijdsgroepen verschillen nauwelijks in de bereidheid om iets te doen voor eenzame mensen. Wel is er een flink verschil te zien in het aangaan van sociale interacties met onbekenden, waarbij jongeren minder vaak openstaan voor contact dan ouderen. Zo staat 58% van jongeren tussen de 18 en 30 jaar open voor een praatje met een onbekende in de straat of supermarkt, bij de oudere leeftijdsgroepen stijgt dat door naar 85%.
‘Als iemand eenzaam is, is dat de schuld van die persoon zelf’
Hoewel mannen en vrouwen beiden vinden dat ze meer moeten doen voor eenzame mensen, is terug te zien dat mannen vaker negatieve opvattingen hebben over eenzaamheid. Met de stelling ‘Als iemand eenzaam is, is dat de schuld van die persoon zelf’ is 19% van de mannen het eens, tegenover 9% van de vrouwen. Bij ‘Als mensen eenzaam zijn, komt dat vaak doordat ze verkeerde keuzes hebben gemaakt in het leven’ zien we opnieuw 10% verschil (23% bij de mannen, 13% van de vrouwen), en met ‘Ik probeer mensen die klagen over eenzaamheid te vermijden, want het zijn vaak geen leuke mensen om mee om te gaan’ zie je weer hetzelfde: 24% van de mannen is het eens, 14% van de vrouwen.
Van de ondervraagden voelt 28% zich overigens zelf soms eenzaam, bij 5% is dat vaak. Bij jongeren geeft 8% aan zich vaak eenzaam te voelen, bij ouderen zakt dat tot 4%. Mensen die lager opgeleid zijn voelen zich vaker eenzaam: 8%, tegenover 5% van hoogopgeleiden.
Week tegen Eenzaamheid
Dit onderzoek is gedaan door DataIM in opdracht van het onderzoeksplatform DIT, in het kader van de Week tegen Eenzaamheid die op donderdag 26 september begint. Een belangrijk thema waar de EO veel aandacht aan besteedt, onder andere met het programma Wie kent mij nog? Daarin worden drie Rotterdammers gevolgd die weinig mensen in hun omgeving hebben die naar ze omkijken. Mien, Ringo en Mies zijn drie verschillende mensen die zich door verschillende redenen eenzaam voelen. Hoe gaan ze hiermee om? En wat kan de maatschappij van hun verhalen leren? Dit programma is dinsdag 1 oktober om 22.35 uur bij de EO te zien op NPO 2.
Auteur: Jacob de Vries
Web: www.dit.eo.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen