Valodja: Ik wist dat ik moest kiezen tussen mijn geloof en geld

De Russische Valodja groeit op onder het communisme. Hij leeft voor het geld en leidt een luxe leven. Als hij door het nemen van risico’s in de gevangenis belandt, raakt hij verslaafd aan alcohol en drugs. Het lukt hem hiermee te breken, maar zijn leven is leeg. Hij emigreert naar Israël en ontdekt daar dat hij moet kiezen tussen geloof in Jezus Christus en geld…

Als klein kind hoorde ik vaak de uitroep: “Slava Bogoe!” wat betekent “Príjst God!”. Ik vroeg aan mijn oudere zusje: “Wie is God?” Ze antwoordde: “Hij woont in de hemel”. Ik kon niet begrijpen hoe dat mogelijk was. Op school werd ons geleerd dat er geen God was. De kosmonauten hadden Hem tijdens hun ruimtereizen immers niet gezien!

Wij waren arm, zoals de meeste Sovjets. Ik kon goed leren en mijn ouders wilden dat ik ging studeren, zodat ik het beter zou krijgen. Maar eerst moest ik in militaire dienst. Daar leerden we dat we eerlijke en dappere soldaten moesten zijn om de USSR te kunnen beschermen tegen onze vijanden, de imperialisten van het westen.

Leven voor het geld

Ik dacht echter bij mezelf: “Wat zou het fijn zijn om in het rijke Amerika te wonen!” Na mijn diensttijd moest ik als student van een heel kleine studietoelage rondkomen. En ik besloot de universiteit te verlaten en ging werken op een markt. Ik begon een vrolijk en zorgeloos leven te leiden. Ik had geld, ik was jong, ik had een vriendin en ik was gezond.

Toch maakte het mij ook verdrietig dat ik mijn studie niet had afgemaakt. Die studie had ik nodig voor mijn zelfrespect. Nu kreeg ik respect omdat ik wist hoe je aan geld kon komen. Ik kwam tot de conclusie dat geld het belangrijkste is in het leven.

Ik ging bier uit het vat verkopen en verdiende hier veel geld mee. Het leven was mooi. Een lief meisje werd mijn vrouw. We leidden een luxe leven: dure kleding, rode kaviaar als ontbijt en vakanties aan de Zwarte Zee!

Verslaafd

Toen nam ik risico’s waardoor ik in de gevangenis terechtkwam. Dit was een vreselijke plek. Hier leerde ik alcohol gebruiken als medicijn tegen de angst. Na een aantal jaren was ik alcoholist. Mijn moeder huilde, mijn vrouw huilde. Ik wilde een goede zoon en goede echtgenoot zijn en stopte met drinken.

Het leek goed te gaan, maar iedere dag was hetzelfde. Ik had behoefte aan verandering. Ik bedroog mijn vrouw en ging drugs gebruiken. Al snel was ik verslaafd. Ik dwong mijn vrouw om ook te gaan gebruiken. Soms nam ik aan drugs verslaafde vrouwen mee naar huis. Niemand kon me iets doen, want ik had geld. We verloren alle respect voor het leven. Het had allemaal geen zin meer. Niemand kon ons helpen. “O Heer, wat moet ik doen?” Ik wist het antwoord niet.

Een leeg leven

Na twee jaar wilden we stoppen met de drugs. Het werd een heel moeilijke tijd. We beschouwden het als een groot wonder dat het lukte. Het leven ging door, maar langzaamaan werd het leeg. Terugkijkend op mijn leven zag ik alleen maar geldzucht, wodka, vrouwen en drugs.

Ik wilde niet langer leven voor geld en zei mijn baan op. Mijn vrouw zei dat ik gek was en ging er vandoor met een ‘normale’ man. Mijn vrienden verlieten me omdat ik geen geld meer had. Om mijn eenzaamheid en zorgen te vergeten begon ik weer te drinken. Als ik nuchter was, dacht ik: “Wie ben ik eigenlijk?” Ik bezat slechts een leeg huis en een leeg leven. Ik besloot mijn vaderland te verlaten. De Verenigde Staten sloten de grenzen voor immigranten uit het Oostblok, daarom ging ik naar Israël. Ik werkte om in leven te blijven en dronk wodka.

Zelfs niet voor een miljoen

In Israël ontmoette ik een gelovige die me over Jezus Christus vertelde. Ik hield van hem. Het was een vriendelijke man, die mij hielp als ik het nodig had. Ik zag een film over het leven van Jezus Christus en ik huilde. En ik dacht bij mezelf: “Als ik ook eens zo vriendelijk zou kunnen worden als mijn nieuwe vriend die gelooft dat Jezus Christus de Zoon van God is!”

Maar ik wist dat ik moest kiezen tussen mijn geloof en geld. Mag ik mijn geloof verkopen voor geld? Nee, nooit, zelfs niet voor een miljoen! Er viel een zware last van mijn schouders toen ik die beslissing nam. Geld heeft mijn leven heeft verwoest. Het heeft me alcoholist gemaakt en drugsverslaafde. Mijn hele leven heb ik geleefd voor geld en mijn leven werd een leugen.

Hij heeft mij gered

Maar nu ben ik gelukkig. Ik kan in waarheid zeggen: “lk geloof in Jezus Christus, Hij is de Zoon van God”. Hij heeft mijn leven gered. Hij hoorde het toen ik huilde en zei: “O Heer, wat moet ik doen?” Nu weet ik het: God dienen en Hem alleen!

De dag dat ik me dat bewust werd, in het voorjaar van 1995, was de mooiste dag van mijn leven. Het getuigenis van de gekruisigde en opgestane Messias verspreid ik nu in Israël onder de Russische Joden.

Jewish Testimonies

Dit getuigenis is geschreven door medewerkers van de website jewishtestimonies.com. Christelijknieuws mocht dit met vriendelijke toestemming overnemen. Deze website jewishtestimonies.com is gevuld met getuigenissen van Joodse mensen die hun Messias, Yeshua, hebben gevonden. Elke Messiaanse Jood vertelt zijn/haar getuigenis vanuit zijn/haar achtergrond. Als u Joods bent, dan biedt deze website u ook de mogelijkheid om gratis een tweetalig Nieuw Testament te bestellen, met op de ene pagina de Hebreeuwse tekst en op de tegenoverliggende pagina, de taal van uw keuze. Neem een kijkje op deze website via de link onderaan dit item.

Auteur: Jewish Testimonies
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.jewishtestimonies.com/nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies