Helft van de mensen in Sudan lijdt honger, al meer dan dertig jaar

In Sudan wordt een hevige oorlog uitgevochten. Miljoenen mensen hebben door het geweld alles moeten achterlaten. Onderweg maken ze vreselijke dingen mee. En tot overmaat van ramp is een verschrikkelijke hongersnood uitgebroken.

De bevolking van Sudan kampt al meer dan dertig jaar met armoede, honger en geweld. Maar de oorlog die in april 2023 begint, verandert het land in een groot rampgebied. Daar komt nu een enorme hongersnood bovenop. ‘Wij zijn diep bezorgd over wat er in Sudan gebeurt’, zegt Harmen Sas van ZOA in Sudan.

Tien miljoen mensen zijn sinds het uitbreken van de oorlog op de vlucht geslagen. Veel van hen krijgen te maken met moord, marteling, verkrachting en ander geweld. Tot overmaat van ramp heeft meer dan de helft van de bevolking nu ook een ernstig tekort aan voedsel.

Mona Zakaria (31) is een van de mensen die vluchtte voor het geweld. Onderweg verloor ze haar zoon (6). Maandenlang aten Mona en haar kinderen boombladeren om te overleven. “Mijn dochter weekte de bladeren met wat water in haar handen, zodat we ze konden eten”, vertelt Mona.

Wat is er aan de hand in Sudan?

Extreme honger: dat is waar de bevolking van Sudan op dit moment mee kampt. De situatie wordt met de dag erger. En dat allemaal als gevolg van het bloedige conflict tussen de paramilitairen en het regeringsleger, dat in april 2023 escaleerde. Maar ook daarvoor kende het land al grote problemen.

Helft van de Sudanezen lijdt honger

Conflict, armoede en honger: voor veel Sudanezen is het leven al meer dan 30 jaar een worsteling. In april vorig jaar escaleerde het conflict tussen het regeringsleger SAF en het paramilitaire leger, de RSF. Sindsdien woedt in Sudan een bloedige oorlog. Als gevolg daarvan kampt inmiddels de helft van de bevolking met hongersnood.

Van de ruim 48 miljoen inwoners van het land zijn inmiddels bijna 11 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. De meeste Sudanezen zijn gevlucht uit de hoofdstad Khartoum en verschillende staten in de regio Darfur. De grote meerderheid van hen (7,3 miljoen) verblijft nu in andere delen van Sudan; een deel is naar omliggende landen gevlucht.

Honger

Mensen lijden niet alleen onder het oorlogsgeweld, maar ook aan het alsmaar groeiende tekort aan voedsel. Bijna 25,6 miljoen mensen zijn er niet zeker van dat ze morgen iets te eten hebben: dat is meer dan de helft van de Sudanese bevolking. Zeker 8,5 miljoen van hen balanceert op het randje van acute hongersnood.

“Dit komt onder meer door het gemiste plantseizoen in 2023, een slechte oogst als gevolg van het conflict, wijdverspreide onveiligheid, hoge inflatie en nauwelijks toegang tot humanitaire hulp”, vertelt Mahlet Tekalegne, programmadirecteur van ZOA in Sudan.

Epidemieën

Ook is er dringend behoefte aan water, sanitaire voorzieningen en medicijnen. “In de verzamelcentra voor ontheemden gaan steeds meer epidemieën rond. Met name vrouwen en kinderen hebben dringend bescherming nodig”, zegt Mahlet.

Tot april 2023 werkte ZOA in Sudan aan wederopbouw. Na het uitbreken van het conflict in april vorig jaar verleent ZOA noodhulp. Vanwege het geweld in de hoofdstad Khartoem verplaatste ZOA het hoofdkantoor in Sudan naar het oosten van het land, waar het rustiger is. Lokale medewerkers uit Khartoem zijn daarnaartoe gevlucht.

ZOA in Sudan

ZOA biedt nu noodhulp in de staten Gedaref, Al-Jazira, Zuid-, Oost- en Noord-Darfur. Gemakkelijk gaat dat niet. De oorlog is met name in Darfur erg heftig. Daardoor is bijvoorbeeld communicatie beperkt mogelijk en zijn activiteiten van de overheid, markt en het bankwezen verstoord. “De uitdagingen zijn enorm, maar de noden ook”, zegt Mahlet. “De hulp die we bieden, is hard nodig.”

Web: www.zoa.nl
Auteur: ZOA Nederland
Beeld: ZOA
Doneer: Geef een gift

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies