Actie tegen de bezuinigingen op internationale samenwerking in ontwikkelingswerk

De nieuwe coalitie van PVV, VVD, BBB en NSC bezuinigt komende jaren honderden miljoenen op ontwikkelingssamenwerking. Vanaf 2027 zelfs 2,4 miljard per jaar. Dan blijft er weinig over voor internationale samenwerking. Daarom roept Kerk in Actie op: laat de wereld niet in de steek, teken de petitie om bezuinigingen op internationale samenwerking te stoppen. 

Méér internationale samenwerking, niet minder 

Dit zijn bezuinigingen op mensen die deze steun juist nu hard nodig hebben. Droogte, overstromingen, geweld, conflicten en ongelijkheid nemen eerder toe dan af. Dit vraagt om méér internationale samenwerking, niet om minder. 

Geloven in delen 

Kerk in Actie gelooft in delen. Ieder mens hoort een gelijkwaardige plek te hebben in Gods wereld. Waar de een het minder heeft als de ander, is het belangrijk om rijkdom te delen en om te zien naar onze medemens. Ieder mens telt immers. Het kan niet zo zijn dat de overheid van een rijk land als Nederland, delen met niet-Nederlanders ontmoedigt. Daarnaast moet de welvaart in eigen land ook eerlijk verdeeld worden, maar dat is een ander punt en mag niet tegen elkaar uitgespeeld worden. Het wereldwijde werk van kerken gaat door, maar de uitdagingen waar we voor staan vereisen een wereldwijde samenwerking met overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven. 

Ook belangrijk voor Nederland 

Een betere wereld is ook voor Nederland van groot belang. Juist in tijden van conflicten en tweedelingen in diverse landen moeten we blijven investeren in stabiliteit, vrede en veiligheid. Ongelijkheid is een bron van conflicten. Vrede is een kostbaar goed. Het essentiële werk van Nederlandse diplomaten, maatschappelijke organisaties en bedrijven gericht op armoedebestrijding, gezondheidszorg, onderwijs en het aanpakken van klimaatrisico’s, dreigt in één klap te worden vernietigd. De geplande bezuinigingen zijn een risico voor programma’s voor duurzame ontwikkeling wereldwijd waardoor de kwetsbaarheid voor iedereen toeneemt.  

Steun de petitie vóór ontwikkelingssamenwerking 

Lees meer 

Kerk in Actie is een van de ruim 100 leden van Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking. 

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies