God wil ons diepe blijdschap en een hoopvolle toekomst geven

Waar wordt u blij van? Niet alleen maar dat u even glimlacht, maar zó blij dat u wel een gat in de lucht kunt springen? Als uw favoriete elftal wint, of als uw langverwachte kindje wordt geboren, als u weer een baan vindt, of uitziet naar uw droomvakantie, als een geliefde toch niet zo ernstig ziek blijkt als gedacht, of gewoon als de vogels fluiten op een mooie voorjaarsdag?

Al deze dingen geven zeker reden tot vreugde. Maar ze kunnen ook allemaal een bron van verdriet worden: het elftal dat verliest, ontslag, pech tijdens de vakantie, een dierbare die toch overlijdt, en ga zo maar door. De vreugde hier op aarde is niet van blijvende aard. We mogen van alle mooie dingen genieten, maar die blijdschap is afhankelijk van de omstandigheden en duurt vaak maar kort.

Blijvende oplossing

Oppervlakkige vrolijkheid maskeert het gebrek aan echte vreugde en de realiteit van pijn in ons leven. De geschiedenis van de mensheid heeft overtuigend bewezen dat echt niemand op de hele wereld een blijvende oplossing heeft voor welke vorm van ellende dan ook. En dit maakt het nieuws dat God tweeduizend jaar geleden aan een groepje herders liet brengen zo bijzonder!

De engel die door God gestuurd was, vertelt over een kind dat geboren is en het klinkt als de tekst die ouders op een geboortekaartje zetten: ‘Met blijdschap delen wij u mee…’ Maar de boodschap van deze engel is toch helemaal anders: de geboorte van dit kind zal grote blijdschap betekenen voor het hele volk. Het gaat niet om de blijdschap van de engel of de ouders, maar om de grote vreugde voor alle mensen die het kind leren kennen.

Redder

De engel vertelt ook waarom de geboorte van dit kind de reden is voor grote blijdschap: de Redder is geboren, Christus, de Heer. Al eerder had een engel tegen Maria gezegd dat ze haar zoon de naam Jezus moest geven, want dat betekent Redder. En hier laat de engel aan de herders weten dat het kindje dat in Bethlehem geboren is, de Redder van de wereld is. Hij is de Zoon van God, die als kind op aarde geboren is om te kunnen sterven voor de zonden van alle mensen op de hele wereld.

Zwaar

Misschien leest u dit nu wel met pijn en verdriet in uw hart. Omdat een geliefde is overleden, omdat u onrecht is aangedaan, omdat het leven gewoon ontzettend zwaar is, of omdat u door verkeerde keuzes in de problemen geraakt bent. Het leven geeft u in deze kersttijd weinig reden tot vreugde.

Hoopvolle toekomst

Maar de woorden van de engel zijn ook voor u bedoeld! De komst van Jezus Christus betekent ook voor u grote blijdschap als u gelooft dat Hij voor uw zonden is gestorven en dat God u daardoor eeuwig leven geeft.
Aan het eind van de Bijbel belooft God dat Hij uiteindelijk alle dingen nieuw zal maken. Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waar geen verdriet meer zal zijn, geen dood, geen moeite en geen pijn. Een heerlijke toekomst met blijvende vreugde. Door het geloof in de Heer Jezus zult u daar deel aan krijgen. Maar ook hier en nu wil Hij u bemoedigen en helpen. Hij wil u diepe blijdschap en een hoopvolle toekomst geven.

Auteur: Corné Burger
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: leven.nu

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies