De hele tijd!

Die ene dag in mei was niet een van de mooiste deze zomer! Het waaide erg hard en de temperaturen pasten eerder bij het vroege voorjaar dan bij de vroege zomer! Maar de vogels zongen uit volle borst en lieten zich niet weerhouden door de slechte weersomstandigheden, ook al woelde de harde wind door hun veren.

Vooral de kleine karekieten, die meestal bij elke vreemde beweging met hun kop in het riet duiken, zaten niet alleen vrolijk te kwetteren op hun zangplatform, maar lieten zich ook goed fotograferen.

Vreugde

En omdat wij mensen zingen meestal associëren met goed humeur en vreugde, deden deze foto’s en de bijbehorende herinneringen me denken aan een heel bekend vers uit het 4e hoofdstuk van de Brief aan de Filippenzen. Daar schrijft de apostel Paulus in het 4e vers: “Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: Verblijd u.”

Wat vind jij van dit vers?Verblijd u in de Heer” – dat klinkt heel mooi en ook heel eenvoudig – … als alles op rolletjes loopt in ons leven! Als de zon altijd schijnt voor ons, als er geen wolkje aan de lucht van het leven is, dan, ja, juist dan is het zo gemakkelijk om blij te zijn in de Heer!

Altijd?

Om eerlijk te zijn: ik vind dit vers ongelooflijk uitdagend! Omdat er ook het woord “altijd” staat – dat wil zeggen, altijd, op elke dag! Zelfs op de dagen dat er een scherpe wind waait, dat het ongemakkelijk voor ons wordt! Wanneer de duivel er alles aan doet om onze blik af te leiden van onze hemelse Vader en juist richt op onze noden en zorgen. Als hij daarin slaagt, slaagt hij er ook in om onze problemen en zorgen overweldigend voor ons te laten lijken! Dat kost dan zoveel kracht, omdat ik dan met mezelf en mijn negatieve, zorgelijke gedachten bezig ben.

Uit het lood

En er zijn veel dingen die ons plotseling uit het lood kunnen slaan: het verlies van een baan, pesterijen van collega’s, een beangstigende diagnose van de dokter, een plotseling ongeluk en nog veel meer!

En dan schrijft Paulus in de brief aan de Filippenzen: “Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: Verblijd u.”

Paulus was iemand die dit mocht zeggen, die het zelfs moest zeggen, omdat hij geen “mooi-weer-christen” was – hij was letterlijk op de proef gesteld! Hij schreef de brief aan de Filippenzen vanuit de gevangenis in Rome. Dat was een vreselijke plek, donker, koud en vochtig. Bovendien werd deze zeer intelligente, geestelijk en spiritueel bewogen man bewaakt door Romeinse soldaten die zonder twijfel nogal bruut, ruw en zonder empathie waren en die niets konden met het geloof in een onzichtbare, heilige God. Voor hen was de keizer in Rome goddelijk en daarom was deze christen een echte lastpost.

Indruk

Het feit dat Paulus anderen overtuigend kan oproepen om zich in zo’n situatie altijd te verheugen en dit zelfs bevestigt, maakt opnieuw indruk op mij! Want ik vertrouw er niet echt op dat ik in een soortgelijke situatie iets dergelijks zou kunnen zeggen!
Onze God is dezelfde God in wie Paulus geloofde! Hij heeft nog steeds dezelfde macht als toen en die is onbeperkt voor ons beschikbaar. En als het toen voor Paulus beschikbaar was, dan is het dat vandaag voor ons nog steeds.

Waar kijken we naar

Misschien ligt het gewoon aan de manier waarop we naar dingen kijken: hoe meer we kijken naar onze noden en zorgen, hoe moeilijker het voor ons is om ons te verblijden. Zoals David zo mooi zegt in Psalm 34: “Ik heb de HEERE gezocht en Hij heeft mij geantwoord, en mij gered uit al wat ik vrees. Zij zagen naar Hem uit, ja, stroomden op Hem aan; en hun gezicht werd niet rood van schaamte. Deze ellendige riep en de HEERE hoorde; Hij verloste hem uit al zijn benauwdheden.

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies