God wordt Mens

Column – Op Texel zijn er dit soort schaapskooien, die heel kenmerkend zijn voor het eiland. Ze zien er een beetje half afgewerkt uit, of, om het anders te zeggen, ze zien eruit als huizen die door midden zijn gesneden, als met een enorm mes. En de ene helft staat hier en de andere helft daar. Maar er zit een heel goed idee achter deze constructie: de schuine kant is gericht op de hoofdwindrichting en zorgt ervoor dat de wind wordt afgeleid en de schapen bij harde wind dus in de luwte van de stal kunnen rusten.

Terwijl ik deze column schrijf, komt Kerstmis langzaam maar zeker in zicht en krijgt de stal opeens een heel bijzondere betekenis! Maar of de Heer Jezus echt in de stal is geboren? De Bijbel zegt het eigenlijk niet – misschien was deze kribbe, waar Hij Zijn reis als mens begon, gewoon geplaatst op de buitenmuur van het huis, onder een eenvoudig, kromgetrokken dak, voor de rijdieren van de herberggasten.

Benauwende tafereel

Lucas beschrijft dit benauwende tafereel in hoofdstuk 2:7 als volgt: “En zij baarde haar eerstgeboren Zoon en wikkelde Hem in doeken en legde Hem in een kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg.”

Als de engelen de herders in het veld niet op de hoogte hadden gebracht van de geboorte, wie zou dan enige notitie hebben genomen van deze unieke gebeurtenis? Ja, er waren de wijzen die een lange reis maakten om de Heer Jezus te zoeken en te zien – maar al die andere mensen dan?

Diep geraakt

Ik ben diep geraakt als ik de reactie zie van de eerste bezoekers op de kleine Baby: De wijzen verheugden zich met “zeer grote vreugde” toen zij de Heer Jezus vonden en de herders maken “het woord bekend dat tot hen gesproken was over dit Kind” en even later zijn er nog twee mensen, een oude vrouw en een oude man, die bij de ontmoeting met het Kind vol vreugde God loven en aanbidden!

En weer? En de rest? Ze waren in opwinding, misschien ook vol verwachting om hun familie weer te zien, maar mogelijk vol haast en onrust, om op tijd te komen voor de grote volkstelling in hun geboorteplaats.

Opwinding

Een beetje vergelijkbaar met Kerstmis vandaag, nietwaar? Veel mensen zijn al wekenlang in een staat van opwinding omdat er bergen cadeaus moeten worden gekocht, het kerstdiner moet worden gepland, plus de verwachting om ouders, kinderen en kleinkinderen te zien. Maar helaas is er ook die vreselijke haast en bezorgdheid of alle cadeautjes wel op tijd gekocht en ingepakt zullen zijn – en bovendien de angstige vraag of alle cadeautjes wel op tijd klaar zullen zijn.
En daarbij komt nog de angstige vraag of de geschenken wel goed zijn voor iedereen of dat er nog ruzie over komt – maar wie denkt er in deze onrustige tijd eigenlijk aan het Kindje in de kribbe? Zelfs onder ons christenen?

Waardevoller en duurzamer geschenk

Zijn wij ons ervan bewust dat er nooit een mooier, waardevoller en duurzamer geschenk op deze aarde is geweest dan de geboorte van de Heer Jezus?

Filippenzen 2:6 maakt duidelijk hoe laag de Heer Jezus zich verlaagde toen Hij in Bethlehem werd geboren: “Jezus, Die, terwijl Hij in de gestalte van God was, het niet als roof beschouwd heeft aan God gelijk te zijn, maar Zichzelf ontledigd heeft door de gestalte van een slaaf aan te nemen en aan de mensen gelijk te worden. En in gedaante als een mens bevonden, heeft Hij Zichzelf vernederd en is gehoorzaam geworden, tot de dood, ja, tot de kruisdood.”

Laten wij in deze dagen opnieuw bewust en vol dankbaarheid denken aan het grote wonder van Bethlehem en ons er ten volle van bewust zijn dat alle gaven van deze wereld slechts mooie aanvullingen kunnen zijn op het grootste geschenk dat God ons mensen aanbiedt.

Ik wens u allen een gelukkig en bezinnend kerstfeest!

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies