De meest stressvolle weken van het jaar

Kerst nadert in een rap tempo! Hier in Duitsland is Kerst (samen met Pasen) het belangrijkste christelijke feest. De adventstijd begint bij ons op 1 december en we noemen het een ’tijd van bezinning’. Helaas… hoe dichter we bij de ‘kerstavond’ komen, hoe stressvoller en hectischer het wordt. Er is dan niet veel meer te merken van echte rust en bezinning.

Cadeaus worden ingekocht… hoe groter en duurder hoe beter! En vlak voor de feestdagen worden er zoveel boodschappen gedaan dat het bijna lijkt dat er na de Kerst een grote hongersnood uit gaat breken.

Een flinke ruzie

Wanneer Kerst op 24 december begint, zijn de meeste landgenoten gestrest. Een flinke ruzie is in sommige gezinnen onvermijdelijk: bijvoorbeeld omdat de geschenken niet naar wens zijn of omdat de cadeau’s totaal geen nut hebben of zomaar achteloos gekocht zijn. Oh, ineens zijn er heel veel redenen om flink ruzie te maken, en dat op een dag waarop we normaal gesproken zingen over ‘vrede op aarde’ – tenminste volgens een oud en bekend kerstlied.

Kerstdienst

Oh ja, en (bijna) alle Duitsers gaan met Kerst naar de kerk voor de kerstdienst – het is gewoon een vast programmapunt van ‘een goede christen’, zelfs als iemand in het dagelijks leven God volledig negeert en niet aan Hem herinnerd wil worden in de rest van het jaar (met uitzondering van Pasen dan).

En als de winkels na Kerst weer opengaan, rennen de meesten van mijn landgenoten meteen om de cadeaubonnen in te wisselen – het is bijna de tijd van het jaar met de hoogste omzet voor onze detailhandel…

Sinterklaas

Herkent u als Nederlander ook deze problemen tijdens de kerstperiode? De stress is in Nederland misschien beter verdeeld, ‘Sinterklaas’ brengt de cadeautjes in Nederland op 5 december al, maar zoals ik heb gehoord, eten Nederlanders wel graag goed en uitgebreid met Kerst…

Maar waarom beschrijf ik het hier allemaal zo uitgebreid? Dit jaar vraag ik me af of de Here Jezus, wiens geboorte we met Kerst vieren, niet te veel op de achtergrond is geraakt. Zeker, met Kerst lezen we heel ontroerd het kerstverhaal uit Lukas 2: ‘En Maria baarde haar eerstgeboren Zoon, wikkelde Hem in doeken en legde Hem in de kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg.’

God wordt mens in Jezus

In zijn brief aan de Filippenzen schrijft Paulus in de hoofdstukken 2:6: ‘Christus Jezus was het Die, terwijl Hij in de gestalte van God was, het niet als roof beschouwd heeft aan God gelijk te zijn, maar Zichzelf ontledigd heeft door de gestalte van een slaaf aan te nemen en aan de mensen gelijk te worden.’ Arno Backhaus, een christelijke actiekunstenaar, vat het samen als hij zegt: ‘God wordt mens in Jezus – niemand heeft ooit zo veel uitgewisseld voor zo weinig!’

Golgotha

God wordt mens en maar om één reden: om aan het kruis van Golgotha genageld te worden als borg voor onze schuld bij het oordeel. En wat ik vooral wil onderstrepen: het was niet Gods ‘Plan B’, dit kruis. Zelfs voordat de schepping begon, wist God waar Hij aan begon! Waarom ben ik er zo zeker van? Lees de eerste vier verzen van Psalm 103 aandachtig, daar beschrijft David een klein beetje van de grootsheid van God in eenvoudig te begrijpen woorden!

Hulpeloze Baby

Deze grote God wordt ongelooflijk klein, een hulpeloze Baby en afhankelijk van Zijn aardse moeder, om onder ons te leven! Daardoor is Hem niets menselijks vreemd, Hij heeft het leven op aarde zelf aan den lijve ondervonden. Maar Hij bleef zonder zonde (Hebreeën 4:15). En uiteindelijk stierf Hij aan het kruis om goed te maken wat wij hadden verdorven.

Pasen

Herinneren we ons met Kerst dankbaar dit wonder van Gods genade? Wat als we met Kerst een beetje aan Pasen zouden denken – namelijk dat Kerst volkomen zinloos zou zijn geweest zonder Pasen? Of draaien onze gedachten en daden in de adventstijd alleen maar om cadeaus, familie en lekker eten? Dan mist Kerst zijn betekenis volledig.

Ik wens ons allemaal toe dat we de komende weken het wonder en de genade van Bethlehem zullen gedenken en dat de feestelijke dagen, of het nu in Nederland of Duitsland is, echt gezegende dagen voor ons zullen worden!

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies