Kalmte

Column – Wij natuurfotografen hebben verschillende ‘droomvogels’ die we dolgraag zouden willen fotograferen. Eén voorbeeld van zo’n wensvogel is de Roodborsttapuit. Het is een kleine weide broedende vogel die in onze omgeving aanwezig is tijdens de zomer.

Vorig jaar was de Roodborsttapuit zeldzaam in vogelreservaat de Rieselfelder. Dit jaar waren er weer een paar van deze prachtige vogeltjes te zien. Toen ik ze in het voorjaar ontdekte, waren ze nog vrij schuw en bleven ze op grote afstand. Maar dat veranderde naarmate de zomer vorderde. Toen de jongen van het eerste broedsel waren uitgevlogen, ontstonden de eerste mogelijkheden om mooie foto’s te maken. Later ontmoette ik de Roodborsttapuit een keer op een zonnige ochtend en was verbaasd hoe dichtbij hij me liet komen.

Onverwacht

Ik volgde hem langzaam en kon een paar foto’s maken van heel dichtbij. Ik was blij met deze onverwacht goede gelegenheid. En de roodborsttapuit? Misschien had hij inmiddels geleerd dat er geen gevaar is van mensen die zo bewust langzaam langs de struiken lopen. Want hij zat volkomen ontspannen op zijn tak en keek me rustig aan.

Overigens is kalmte ook voor ons mensen een grote deugd! In het eerste deel van Spreuken 14:30 zegt Salomo: “Een kalm hart is leven voor het lichaam …” en in het boek Prediker zegt hij in 10:4: “… kalmte voorkomt grote zonden.”

Gebrek aan kalmte

Helaas ben ik niet een van die mensen die altijd kalm is en ik weet dat een gebrek aan kalmte gevaarlijk kan zijn! Maar wat maakt kalmte zo waardevol?

Allereerst betekent kalmte niet dat de rustig persoon onverschillig staat tegenover alles wat er gebeurt, maar “kalme mensen verdoen hun tijd niet met angsten en overpeinzingen die hun innerlijk evenwicht verstoren” (lexikon.stangl.eu).

Volledig vertrouwen op onze God

Voor ons christenen betekent kalmte dat we volledig vertrouwen op onze God en Vader in elke situatie van ons leven, hoe moeilijk ook, en dat Hij die situatie niet alleen goed, maar zelfs perfect zal maken.

Petrus is een mooi voorbeeld van wat het betekent om “kalm” te zijn: Aan de vooravond van zijn geplande executie, toen hij aan twee soldaten in zijn cel geketend lag, sliep hij zo vast dat de engel die hem moest bevrijden hem eerst met een stoot in zijn zij wakker moest maken (Handelingen 12).

Subjectieve bril

Een gebrek aan kalmte daarentegen zorgt ervoor dat we het overzicht over de omstandigheden verliezen. Misschien rennen we de weg over omdat we de bus aan de andere kant van de weg willen halen, en eindigt de dag voor ons op de eerste hulp van het ziekenhuis omdat we een naderende auto aan onze kant van de weg over het hoofd hebben gezien. Of we gaan twijfelen aan de genade en almacht van onze God als we de huidige externe omstandigheden alleen door een menselijke subjectieve bril bekijken!

Ik geloof dat we nu in een tijd leven waarin we wanhopig behoefte hebben aan kalmte en vertrouwen, gegrond in onze God, om niet te wanhopen!

Impulsief

Gebrek aan kalmte doet ons impulsief reageren, verhindert ons af te wegen wat op dit moment het beste is om wel of niet te doen, en verhindert ons ook te herkennen waar voor ons en anderen gevaren op de loer liggen. En in het ergste geval beseffen we misschien niet dat we ons laten misbruiken door degenen die ons vrijheid en tolerantie beloven, maar eigenlijk slavernij en onverdraagzaamheid willen bevorderen.

Een heldere kijk

Als wij van onze Heer en Redder Jezus Christus kalmte, vertrouwen en een heldere kijk op de huidige situatie vragen, dan kunnen wij zelfs in deze tijd nog een groot getuige zijn voor onze Heer en Meester. En Hij is nooit verder van ons verwijderd dan een ernstig en oprecht gebed!

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

NederlandsWeekblad.nl maakt gebruik van cookies